Je li maslac zdravlja?

(Slika: Dana Velden)

Volite li maslac? Naravno da jesi. Tko ne voli maslac? Ali kad ga dodate u kuhanje, također se prekrižite u maloj žličici krivice dok gledate kako se maslac otopi u tijesto? Ili možda radite lijepo prženo jelo s voćem i tiho vrištate za sebe: “Hej, ovdje radim povrće, za Pete!” u nadi da će otkazati “grijeh” bacanja komade maslaca u mješavinu?

Pa, što ako nisi morao osjećati krivnju zbog maslaca? Što ako je maslac, onaj proizvođač sna, zapravo zvijezda zdrave hrane?

(Slika: DarkBird / Shutterstock)

Prije nego što vam ispričam neke zdravstvene činjenice o maslacu, neka je jedna stvar ravna: ne govorim ni o bilo kojem maslacu. Govorim o dobrim stvarima – mora biti hranjeno travom, organskim maslacem.

Sad kad se to ne usudi, vratimo se na točku pri ruci.

Neke znanosti o maslinu

Ekstraktni maslac bogat je travama bogatim vitaminima A, D, E i K2. I želim ovdje kratak trenutak da dajem razgovor na K2, koji je povezan sa smanjenim rizikom od osteoporoze i srčanih bolesti, te je teško dobiti u suvremenoj prehrani. Maslac je također visok u beta karotenima; Prema Dave Asprey-u, koji se nalazi u bezbojnom kavu, jedna žlica maslaca sa travom ima više beta karotena od gomile mrkve. Ali ovdje je moja omiljena činjenica o maslacu: Bogata je konjugiranom linoleinskom kiselinom (CLA), što je prijavljeno dodatak za gubitak težine. Da, dopustite mi da to ponovim: Maslac je bogat imunološkim gorama. (Je li to zvuk margarinskih tvrtki tišući tiho u kutu negdje?)

Neke povijesti iza maslina zloćudne reputacije

Američki znanstvenik Ancel Keys prvo je predložio korelaciju između kolesterola i kardiovaskularnih bolesti 1955., što je potaknulo studiju Sedam zemalja, što je činilo da potvrđuje tu hipotezu. Godine 1956. Američka udruga za srce najavila je povezanost prehrane visoke životinjske masti i koronarne bolesti, a američka vlada preporučuje prehranu s niskom razinom masti kao ključu zdravlja srca.

  Banana za jaja: Veganske zamjene za 8 zajedničkih sastojaka za pečenje

Ideja da vam masnoće čini masnoću dovelo je do izuma margarina, a sa svim onim baby-boomerskim mama koji hrane djecu margarin, naš unos masnoće kao nacija dramatično je smanjen do 1970-ih. U međuvremenu, gojaznost, bolest srca i stope dijabetesa poletjele su poput zbirke ludih raketnih brodova kojima upravlja paket divljih majmuna.

Kako jesti maslac

Sada kad sam pustila neko mazno zdravstveno znanje i napravio tvoj duh i ukus buds lebdjeti, ja ću vas ostaviti s jednim od mojih najdražih načina da uživate maslac svako jutro: u kavu.

Ja zapravo jedem pretežno mliječne prehrane, osim maslaca, a kad sam počeo dodavati maslac u kavu, izgubio sam težinu. Ali ako ste bez mliječnih proizvoda i želite ostati tako, preporučujem vam da dajte ghee probati. Ne samo da je to ukusno, već su i svi mliječni bjelančevine izvučeni iz njega, ostavljajući samo hranu bogatu hranjivim tvarima, mliječne masti.

Ghee je ayurvedski sastojak tisućama godina, iznimno je ukusan i iskreno zaslužuje svoj vlastiti post, ali je dovoljno za reći, također je ukusna u vašoj kavi, pa slobodno ga zamijenite ako vam se sviđa.

A ako ne pijete kavu, pokušajte jutarnju kombinaciju: ghee, matcha, kokosovo ulje, kapljica domaćeg badema i badnjak cimeta.

Kako napraviti kavu od maslaca

Izrađuje 1 (8 unca) šalicu

Sastojci
8 unci svježe pripremili snažnu, crnu kavu
1 žlica maslaca pokrivenog travom
1/2 žlica kokosovog ulja ili MTC

Oprema
Francuski tisak, AeroPress ili aparat za kavu
Miješalica

Stavite kavu na željenu snagu (snažno se preporučuje). Ulijte kavu u miješalicu. Dodajte maslac i ulje i pomiješajte na visokoj temperaturi najmanje 30 sekundi.

Recipe Notes

  • Ova veza može biti korisna u pronalaženju maslaca pokrivene travom kod vas. Najčešća marka priča o trgovini je Kerrygold irski maslac.
  • Kupio sam MTC ulje na Whole Foods.
  • Važno je da ste je pomiješali najmanje 30 sekundi; doslovno nećete dobiti isto piće ako jednostavno stavite maslac i ulje u kavu.
  • Svakog jutra sam kavu s AeroPressom. Jednostavnost procesa i ukus je daleko najbolji, po mom mišljenju, pa sam napraviti šalicu kave od 8 unca. A ako vam se toliko voli da želite još jednu šalicu, samo isperite i ponovite.
  Varför bör du alltid köpa låg-natrium-buljong