Držite telefon! Je li zapravo u redu za rashladiti rajčice?

(Slika kredita: FuzzBones / Shutterstock)

Konvencionalna mudrost upućuje da trebate nikada stavite svježu rajčicu u hladnjak jer će dobiti tanku i neugodnu teksturu, ali je li to doista točno? Čuli smo glasine za suprotno, i budući da je to ozbiljan poslovanje u zemlji zaljubljenika u hranu, morali smo istražiti.

Ozbiljni Eats učinio je opsežne usporedbe okusa kako bi analizirao učinak hlađenja na razne rajčice, od trešnje do neobičnog supermarketa do tržišnih rajčica sazdanog soje. Njihov zaključak? U određenim situacijama, hlađenje je zapravo poželjno!

Više o rashladnim rajčicama

  • Koji je najbolji način za spremanje rajčica? – Ozbiljno jede
  • Zašto biste trebali hladiti rajčice i zanemarite nekoga tko u protivnom kaže – Ozbiljno jede

Ovo je sklonište u svijetu hrane. Na površini, čini se, proturječi ljudima kao što je Harold McGee, koji je napisao Na hranu i kuhanje o hlađenju rajčice ispod 55 ° F: “Rajčice na zreloj zelenoj pozornici … pate od oštećenja njihovih membrana, što rezultira minimalnim razvojem okusa, mrljama boje i mekom i krupnom teksturom kad se vraćaju na sobnu temperaturu. Potpuno zrelih rajčica manje su osjetljive, ali gube aromu zbog gubitka aktivnosti enzima koji proizvodi okus. ”

Ali ako pažljivo pogledamo kako Serious Eats tako i McGeeove zaključke, oni zapravo pomalo usklađuju. Sve to ima veze s temperaturom.

Harold McGee nam govori da spremamo rajčicu na lijep, hladni 55 ° F, ali to nije lako postići kod kuće. Vaš hladnjak bi trebao biti postavljen između 35 ° F i 38 ° F, ali temperatura prostorije općenito se definira kao hladno 70 ° F. Ako nemate vinski podrum ili vinski hladnjak, vjerojatno je nemoguće spremiti rajčice na 55 ° F.

  Recept: Feta & Olive Phyllo Cigare

Znači, to znači da trebate staviti rajčicu na šalter ili u hladnjak?

(Slika: Christine Gallary)

Kada biste trebali hladiti rajčicu (i kada ne biste trebali)

Ako kupite neupadljive rajčice, stavljajući ih ravno u hladnjak, zaustavit će se daljnje dozrijevanje, tako da u osnovi nikada neće biti bolje i hladne temperature u hladnjaku će donijeti veliku količinu štete. Bolje vam je ostaviti ih da sjednu na sobnoj temperaturi tako da može doći do zrenja.

Međutim, ako ste kupili zrelu rajčicu, osobito u ljeto kad ih pokupi na svom vrhuncu, visoka sobna temperatura zapravo ubrzava zrenje, a na kraju i truljenje. Bolje ti je staviti ih u hladnjak ako ih nežete jesti za dan ili dva da ih ne bi pretjerali. Bolje je da se rajčice malo mijenjaju zbog hladnoće, a ne da prođu loše i postaju nejestive.

Ako završite s hranjivim rajčicama, ovdje je upozorenje da biste ih trebali pustiti da se vrate na sobnu temperaturu prije nego što ih jedu. Prema Serious Eats, zrelih rajčica i dalje će biti ukusna i blizu izvornog stanja.

Pa što ti misliš? Mijenja li se to tamo gdje spremate rajčicu? Ili je bilo kakvo spominjanje hladnjak u istoj rečenici kao rajčice izvanredno krivovjerje?