Varför bör du alltid köpa låg-natrium-buljong

(Bildkredit: Christine Gallary)

Så mycket som jag skulle vilja ha mitt kylskåp och frys för att alltid vara fylld med utsökt hemlagad kycklingmassa för matlagning, samarbetar verkligheten inte med mig. Med arbets- och familjeförpliktelser konkurrerar hela tiden för min tid, ibland behöver jag några genvägar för att få middag på bordet.

Butiksinventerad buljong är en sådan genväg. Oavsett om det handlar om en snabb soppa eller lång braise, en burk eller burk med buljong är en livräddare, men jag köper bara låg natrium-versionerna, och här är varför.

Varför lager är inte kryddat

När jag gör hemlagad lager lägger jag aldrig salt i den. Det kan smaka lite blött eller konstigt rakt upp, men det är okej. Eftersom jag inte vet vad jag skulle använda lageret i vill jag kunna styra mängden krydd i min färdiga maträtt – det är samma anledning att vi använder osaltat smör i bakning.

Om du gör en soppa med rökt skinka hock, bacon eller korv, är chansen att dessa ingredienser innehåller tillräckligt med salt på egen hand för att smaka hela soppen. Användning av saltat lager eller buljong kan trycka salthalten över kanten, vilket skulle göra soppen obehagligt salt. Bättre att hålla tillbaka i början och ha möjlighet att krydda i slutet.

Köpa beredd lager eller buljong

Samma princip gäller att köpa beredd lager eller buljong, som tenderar att vara mycket kryddat eftersom tillverkarna vill sälja produkter som smakar bra på egen hand. Men eftersom du förmodligen lagar mat och inte dricker den rakt upp, letar du alltid efter natrium-natriumversioner (ibland kan du även hitta osaltade versioner) istället. Kom bara ihåg att smaka och justera för salt under och efter tillagningsprocessen.

  Billig & Miljøvenlig: Frigoverre Glas Opbevaring Beholdere