Varför använder jag bara Carnaroli-ris för att göra risotto

Bakad svamp risotto med karamelliserade lök

(Bildkrediter: Maria Siriano)

I åratal kunde jag inte räkna ut risotto. Jag skulle försöka recept efter recept och kunde aldrig få det rätt. Antingen skulle det inte vara krämigt nog (trots min oändliga omrörning) eller det skulle vara överkokt och praktiskt taget mush.

Lämna det till mig och springa och studera i Italien för att äntligen ta reda på hur du får det rätt. Det visar sig att byta ut arboriumriset som vanligtvis kallas för recept kan göra en stor skillnad.

Carnaroli är den absoluta bästa risen för att göra risotto

På en skolresa hade vi turen att besöka risotto risproducent inte långt från mitt universitet, i nordvästra regionen Piemonte. Där växer de bara en mängd ris som heter carnaroli. Innan dess var det en sort som jag verkligen inte hade hört för mycket om, eftersom de flesta recepten kräver arborio ris, en mängd som du kan hämta på nästan vilken stormarknad som helst.

Medan producenterna sjöng sina rosar av den här sorten var jag inte helt övertygad. Vad gjorde det så mycket bättre än påsar med arborio köpte jag vanligtvis? Båda är medellånga ris, men de hävdade att carnaroli var “kungen” och sa att det gjorde en bättre risotto. Jag lyssnade på deras spiel och åt risotto lunchen som de hade förberett. Ja, risottoen var perfekt kokad, men en välskött kock har gjort det, så jag var fortfarande inte såld på produkten – det vill säga tills jag använde den för att göra en egen risotto hemma.

  Recept: Fizzy Basil Lemonade Mocktail

Sommar Squash Risotto

(Bildkredit: Christine Han)

Plötsligt var min risotto lika bra som vad jag har ätit på restauranger, och jag använde inte ett nytt recept – det enda jag hade ändrat var riset. Spelen var korrekt: Riset har ett högre stärkelseinnehåll och fastare textur än arborio, vilket resulterar i en krämigare risotto som är mycket svårare att överkaka. Kornen är också något längre och behåller sin form bättre när den rörs.

Allt detta gör för en produkt som är mycket mer förlåtande. Medan arborio kan gå från al dente till gummy och obehagligt på några sekunder håller carnaroli sig på den perfekta tuggan, även om du rör det lite för många gånger förbi sin doneness. Resultaten är alltid krämiga och spot-on, vilket har gjort det möjligt för mig att omvandla från någon som praktiskt taget gav upp att göra risotto hemma till någon som nu gör det vanligt (heck jag gjorde det igår kväll!).

Så gör dig själv en tjänst och håll koll på carnaroli nästa gång du planerar att göra risotto. Kolla din lokala mataffär eller italiensk matvaror – jag har även sett det på hela maten ibland. Det är också lätt tillgängligt online. Lita på mig på det här – det är värt ansträngningen att söka upp det.

Läs mer: Hur man gör Risotto hemma