Varmdrink för sommarkvällar: Lemon Verbena Tisane

Även sommarkvällar kan vara luftiga och kalla, och vissa nätter vill vi ha en varm dryck som fortfarande är uppfriskande. Det perfekta valet är en ört tisan, speciellt en som är gjord med citroner sommar örter: citron balsam eller citron verbena.

Vi har pratat om tisaner tidigare; en tisan (tih-Zahn) är det rätta namnet för en infusion av örter och kryddor. Allt som inte innehåller tebladen anses vara en tisan, så tekniskt sett finns det inte något sådant som örtte – alla örtte är verkligen tisaner.

Men du ser oftast tisane på en meny när den innehåller färska, i motsats till torkade örter. Det är en häftklammer på Chez Panisse meny och i Alice Waters kokböcker, vilket är hur vi först mötte det.

En tisan gjord av färska örter, särskilt citronverbena eller citronbalsam, är det perfekta sättet att klara en kväll. De är väldigt enkla att göra.

• Välj 1-2 handfulla citron verbena eller citronbalsamblad. Du kan också inkludera stammarna. Placera dem i en tekanna.

• Värmevatten till nästan kokande. Kokande vatten kommer att överskrida och laga de känsliga bladen och ge en gräsaktig smak. Vattnet ska vara samma temperatur som du skulle använda för franskpresskaffe eller för grönt te.

• Låt branta i flera minuter innan du dricker, men lämna örterna. De kommer att göra det starkare när de sitter, men inte obehagligt så.

Vi brukar inte sötna en tisan alls; Dess delikata, färska smak är bara perfekt på egen hand. Om du vill ha en lite snyggare nattkock, försök att lägga till en uns av St. Germain elderflowerlikör till en citron verbena tisane. Dess utsökt.

Andra örter som är mycket bra i ört tisaner är anis hyssop, citron timjan och alla typer av mynt. Dricker du tisaner? Har du några favorittips eller recept?

Mer citron verbena:
• Recept: Lemon Verbena Simple Sirap
• Seasonal Spotlight: Citron Verbena
• Lemon Verbena: Den perfekta Desserten Tisane

(Bilder: Tro Durand)