Vad är Sifon Kaffe, och hur är det gjort?

Medan du kanske har sett siffriga kaffebryggare som dyker upp på mer och mer specialaffärsbutiker och återförsäljare, är trenden med dammsugare inte något nytt. Faktum är att konceptet går tillbaka till mitten av 1800-talet, när folk var överens om att koka sitt kaffe dödade smaken och så experimenterade med dammsugare och ångtryck.

Medan det tidigast kända patentet för en vakuummaskin tillverkades av Loeff of Berlin på 1830-talet, blev sifonkaffe populärt tack vare en fransk kvinna som designade det första kommersiellt framgångsrika vakuumbryggeriet.

(Bildkredit: Scott Schiller)

Siphon Brewer historia

Kaffebryggaren som Marie Fanny Amelne Massot of Lyons, Frankrike, känd som Mme. Vassieux, designad och såld, var gjord av två “glasballonger” ihop med en ram, det vi känner igen idag som en sifon kaffebryggare.

Vid samma tid arbetade en skotsk marin ingenjör på sin egen version. Hans Napier Kaffekanna presenterades av The Institution of Mechanical Engineers 1856.

(Bildkredit: Mark)

En teatralisk bryggningsmetod

Sifon Kaffebryggarens formulär berättar mycket om den period då den uppfanns. Det är så vackert som det är funktionellt, och i den här perioden där kaffe tog sig av, med en sådan enhet, var det verkligen inte tänkt att bryggas i köket. Du kan brygga framför dina gäster och visa sig i processen.

Det är verkligen en del av allihopet av sifon kaffe idag. Som “mest teatraliska av alla bryggningsmetoder”, som författarna till The Blue Bottle Craft of Coffee kalla det. Och de borde veta det; Blue Bottle är känd för sin dedikerade siphon bar.

  Recept: Lammkotletter med Pesto Croute

I USA blev vakuumbryggat kaffe populärt tack vare varumärket Silex, som gjorde ett vakuumbryggare med Pyrex-glas. Denna bryggningsmetod blev populär, eftersom den var användarvänlig och bemyndigade hemma kaffebryggare att göra bra kaffe.

Sifonen brygger idag

Nuförtiden är siffran kaffebryggaren tillbaka, men brukar ses i kaffebutiker i motsats till bostäder. Två av de mest populära systemen som används i caféer hagl från Japan, Yama och Hario.

(Bildkredit: Mark)

Hur en sifonbrygger fungerar

Så hur fungerar en sifon kaffebryggare? Vetenskap!

Det finns två kamrar, och den första är fylld med vatten. Genom uppvärmning av bottenkammaren tvingar ångtrycket vattnet att stiga in i den övre kammaren. Här blandas det med kaffegrunderna.

Vattnet, som nu är blandat med marken, dras tillbaka ner i nedre kammaren (tack vare tyngdkraften och tryckfall, “vakuum” -effekten) genom ett filter som sitter längst ned i den övre kammaren och botten Kammaren fyller i sin tur med bryggt kaffe.

Intelligentsia har en bra video som visuellt förklarar hela processen.

Sifonen brygger hemma

För hemma kaffebryggare som vill förgrena sig till vakuumkonjunkturen finns det många alternativ. För dem som inte vill investera i hela uppbyggnaden finns det stovetopmodeller som Yama Vacuum Brewer eller Bodum Pebo, där bottenkammaren har en plan yta så att du kan lägga den direkt på en värmekälla.

(Bildkrediter: Sherman Mui)

Då finns det modeller som är beroende av sin egen värmekälla och kan inte användas på spisen, som Yama Tabletop eller Cona Vacuum Brewer. Dessa är mycket dyrare men potentiellt värda investeringen om du letar efter den extra dosen av drama på dina fester när du brygger efter en kopp efter middagen.

  Recept: Korv och Aubergine Sommar Frittata

Annars kan du bara beställa ett sifon kaffe nästa gång du är på ett café som serverar dem, och jämföra hur du tycker det smakar med din vanliga bryggningsmetod. En del vetenskap och lite drama kan bara ge dig den mest spännande koppen du har haft på ett tag.