Recept: Brie & Svamp Frukost Strata

(Bildkredit: Nealey Dozier)

Det tar inte mycket, jag har upptäckt, att göra en minnesvärd frukostgryta, men det kräver en liten investering i några kvalitetsingredienser – som gott bröd och dekadent ost – och kanske en vilja att förbise en obskön mängd ägg och grädde. Jag har experimenterat med åren med cheddar, gouda, parmesan och gruyere, men jag måste säga att brie har fått det bästa receptet ännu. En generös handfull sprinklas hela tiden i detta recept, och när den smälts, skapar den en rik och snygg “sås” för sauterade svampar och vaniljsåsade bröd.

(Bildkredit: Nealey Dozier)

Jag är för alltid enamored och besatt av tanken på frukost grytor. Deras existens representerar glada tider, livliga kök och fina minnen som delas runt bordet. Självklart är deras lätthet av förberedelse och förmåga att vara gjort i förväg det som gör dem så populära för underhållande, men jag är mer intresserad av att utforska deras oändliga smakkombinationer i mitt strävan efter brunch nirvana.

Medan det här receptet är perfekt för en folkmassa, fann jag det ganska idealiskt för min familj på två. Vi njöt av det varmt från ugnen, ett varmt sätt att börja vår morgon. Jag lämnade bakrätten längtar på ön så att vi kunde nippla hela eftermiddagen. Vi var på väg till bergen den följande dagen så jag värmde rester innan vi slog vägen och packade den upp för att njuta av i bilen. (En heck av mycket bättre än snabbmat, kan jag lägga till.)

Ring det som du vill – om det är frukost gryta, lager eller brödpudding där du är från – den här perfekta paringen kommer att vara en favorit hos dig här.

(Bildkredit: Nealey Dozier)

Brie & Mushroom Breakfast Strata

Serverar 8 (receptet kan lätt halveras)

 • 2 matskedar

  olivolja

 • 1

  stor skalot, malet

 • 1 till 2

  vitlöksskivor, malet

 • 1 pund

  blandade svampar, såsom bella, cremini eller shiitake, skivad

 • 3 till 4 kvistar

  färsk timjan

 • 1/2 kopp

  torrt vitt vin, som Sauvignon Blanc

 • 9

  stora ägg, lätt slagna

 • 2 koppar

  helmjölk

 • 1 kopp

  tung grädde

 • 2 matskedar

  Dijon senap

 • 2 teskedar

  kosher salt

 • Nymalen svartpeppar

 • 1 pund

  (16 ounce) kubad franskt bröd, dag gammalt eller rostat

 • 1

  (8 ounce) Round of Brie, avlägsnas skinn och skärs i 1/2-tums kuber

 • 1/4 kopp

  nybakad parmesan

 • Kosher salt och nymalt svartpeppar

Smör en generöst 11×7 tum (1 1/2-kvarts) bakfat och lägg åt sidan.

I en stor stekpanna eller braiser värms olivoljan över medium till medelhög värme. Tillsätt skalot och koka tills det är ömt, ca 3 minuter, följt av vitlök, sug i ytterligare 30 sekunder eller så. Tillsätt svampen, löv från timjanpinnar och en nypa salt. Koka tills svampen är gyllene, 8 till 10 minuter. Häll i vinet och öka värmen till hög. Koka, låt vinet bubbla kraftigt, tills all vätska kokar ut.

Samtidigt vispa ihop ägg, grädde, mjölk, Dijon, salt och en nypa svartpeppar i en stor blandningsskål. Ordna hälften av brödkubarna till botten av den tillagade bakfatet, följt av hälften av svampen och hälften av kubadbrie. Häll hälften av äggblandningen över toppen. Ordna det återstående brödet, följt av svamp och brie, över toppen. Häll den kvarvarande äggblandningen jämnt över brödet och tryck försiktigt så att varje bit blir mättad. Täck och kyl i 2 timmar eller över natten.

Förvärm ugnen till 350 ° F. Täck bakfatet med aluminiumfolie och lägg på ett bakplåt. Baka lagret i 60 minuter. Ta bort aluminiumfolie, tillsätt revet parmesan och fortsätt bakning, avtäckt, tills puffed och golden, 15 till 25 minuter. Låt stå i 10 till 15 minuter före servering.

Att frysa: Vik bakpannan tätt med plastfolie, följt av ett lager av aluminiumfolie. Etikett med datum och matlagningsanvisningar och frysning för senare användning. Ta bort från frysen och tina i kylskåpet över natten. Ta till rumstemperatur 30 minuter före tillagning; baka enligt instruktionerna.

Receptanteckningar

Om du inte använder gammalt bröd, skåra kubbarna i 350 ° F i 15 till 20 minuter, rör om i partiet, tills det är torrt och lätt rostat.

(Bildkredit: Nealey Dozier)