Recept: Zucchini-Chickpea Fritters med Red Onion Jam

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Jag växte upp med en mor som var väldigt före sin tid. I början av 80-talet hade hon förvandlat hälften av vår bakgård till en ekologisk grönsakshage som nästan helt hållit oss under de varma månaderna av året. När fyra barn sprang runt, hade hon mycket hjälp med att skörda. Jag tror att min kärlek till trädgårdsarbete (och grönsaker) härrörde från den här barndomen. I synnerhet kommer jag ihåg snap-ärterna, jordgubbarna och zucchini. De söta, krispiga ärterna och saftiga jordgubbarna är ganska självförklarande, men zucchini? Tja, det betydde courgettebröd och chokladkakor, så jag var en stor fläkt.

Jag växer en ganska stor grönsakshage varje år, särskilt med tanke på min mindre än betydande storby, och jag växer alltid courgette. Det betyder fortfarande massor av söta recept som kryddad kucchini bröd och chokladkakorbundtkaka, vilket får mina egna barn att vara glada att hjälpa mig att göra det. Men förutom alla sötsaker begär jag också mer salta rätter. Min smak har vuxit lite, och nu befinner jag mig längtar efter zoodles, grillad courgette och ofta är dessa courgette-kikärter fritters.

Zucchini fritters var vanliga i mitt hus för några år sedan, men efter en äggallergi menade att jag inte längre kunde använda dem som bindemedel, jag började leta efter några alternativ för att skapa en stor liten fritter som stannat ihop. Det var då jag hittade kikärter. Bönorna hjälper till att hålla friterna mjuka på insidan, och mjölet hjälper dem att bli snygga och spröda på utsidan. Och i all spänning kan du inte glömma den röda lökstoppen. Syltet tar dem från “yum!” till “oh wow!” Det är sött och smakligt, och jag gillar att höja det på dessa fritters så högt som möjligt.

  Recept: Citron Verbena Enkel sirap

Och lika bra som dessa courgette-chickpea fritters smak, kan du inte ignorera hur bra de är för dig. Det är bara ett ton fiber och näringsämnen packade i ett litet recept. Dessa smakliga lilla kakor kunde serveras bite-sized som aptitretare, eller du kan göra dem ett par inches över som en sida maträtt vid middag eller brunch. Bara för att ägg ligger utanför bordet för mig, tror jag fortfarande att de skulle vara dynamit med ett pocherat ägg på toppen!

(Bildkrediter: Maria Siriano)


Zucchini-Chickpea Fritters med Red Onion Jam

Gör 10

 • För den röda lökstoppen:
 • 1 matsked

  olivolja

 • 1

  Stor rödlök, tunnskivad

 • Kosher salt

 • 1 kopp

  vatten

 • 2 matskedar

  rödvinsvinäger

 • 2 matskedar

  strösocker

 • För fritters:
 • 1

  (15 uns) kan garbanzo bönor, dräneras och sköljas

 • 1/2

  medelgul lök, finhackad

 • 3 koppar

  strimlad zucchini

 • 1/2 kopp

  garbanzo bönmjöl

 • 1/2 tesked

  kosher salt

 • Vegetabilisk olja, för stekning

För den röda lökstoppen:

Värm olivoljan över medelhög värme i en nonstick-pan eller tung stekpanna. Tillsätt löken och strö med salt. Rör om och koka tills det är mjukt och genomskinligt, 5 till 7 minuter.

Tillsätt vattnet och koka tills löket är mycket mjukt och vattnet har kokats av, ca 10 minuter mer. Tillsätt ättika och strö lökarna med sockret. Rör bra och laga i 2 till 3 minuter tills ättika har kokat av helt. Smaka med salt och lägg åt sidan.

För fritters:

Förvärm ugnen till 375 ° F.

Pulsa kikärterna i en matberedare utrustad med bladfästet tills de bildar en tjock pasta. Överför till en stor skål och lägg till lök och zucchini. Använd rena händer för att blanda bra och bilda blandningen i 10 kakor; avsätta.

Kombinera garbanzo bönemjöl och saltet på en stor tallrik. Skaka försiktigt varje tårta i mjölet och klappa den på alla sidor av kakan.

Tillsätt noggrann olja för att täcka botten av en stor stekpanna eller stekpanna och värma över medelhög värme tills den skimrar. Tillsätt 3 eller 4 kakor åt gången och koka till guldbrun, 2 till 3 minuter på varje sida. Överför kakorna till ett rimmat bakplåt. Upprepa vid tillagning av resterande kakor, tillsätt mer olja till pannan vid behov.

När alla kakor är lagade, baka till varm och en djupare gyllene färg, 10 till 15 minuter mer. Servera varma med den röda lökmarmeladen.

Receptanteckningar

Reprinted med tillstånd från Ren Delicious av Heather Christo, copyright (c) 2016 i överenskommelse med Pam Krauss Books och Avery Books, medlemmar av Penguin Group (USA) LLC, A Penguin Random House Company.

(Bildkrediter: Heather Christo)

Hitta Heather’s Book:

Ren Delicious av Heather Christo