Recept: Squash och lök med brun socker

(Bildkredit: Kelli Foster)

Det här är händer ner, min favorit sätt att äta gul sommar squash. Och jag inser att det här kan bero på en nostalgisk förkärlek för södra grönsaker (det vill säga kokta tills de “överlämnar”), men lita på mig: Såvitt söta och söta kombinationer går, är detta en av de bästa.

Sauteing squash och lök i lite smör och brunt socker ger ut de naturliga sötma i båda grönsakerna. Det finns tider för att hålla squash ljus och lite skarp, men det här är inte en av dem. Du vill att den ska bli mjuk och smidig, med lök som smälter in i bruna sockerglasyren.

(Bildkredit: Kelli Foster)

Det finns bara tillräckligt med socker (och du kan anpassa det till din egen smak) för att komplettera grönsakerna utan att drunkna ut sin naturliga smak. Det är inte tänkt att vara efterrätt, men vi tror att det skulle vara en succé med ett vegetabiliskt vittigt barn. Bara en tanke.

Denna version räcker för två mycket generösa hjälpmedel, med tanke på vad jag hade för hand från vår CSA, men du kan enkelt justera för en större publik.

Testerens anteckningar

Jag ska erkänna det – först var jag lite skeptisk till tanken på att blanda brunt socker med färsk, skarp sommar squash. Okej, det var jag mycket skeptisk. Jag försökte känna mig trygg med Elizabeths receptnotat, att sockret var tänkt att komplettera squashen. Men socker och grönsaker är inte bara saker jag ofta sätter ihop. Särskilt på sommaren.

  5 Vanliga misstag att undvika när du gör nötköttslök

Tja, Elizabeth och hennes recept gjorde mig troende. Det här är en sidopartett som kommer att göra ett regelbundet utseende på mitt matbord i sommar. Lökarna är bara blyga om att vara helt karamelliserad, och squashen är verkligen kokad tills den överlämnas. Det finns en riktigt underbar balanserad kryddig söt smak utan att sockret är överväldigande.

– Kelli, juni 2015


Squash och lök med brun socker

Serverar 2

 • 2

  medelgul squash

 • 1

  medelgul lök

 • 2 matskedar

  osaltat smör

 • 1 tesked

  salt-

 • 1/2 tesked

  svartpeppar

 • 1 1/2 matskedar

  brunt socker

Skär squashen i 1/2-tums rundor, skär större runda i halva. Du borde sluta med ungefär 2 koppar skuren squash. Skär löken i skivor av samma storlek.

Tillsätt smöret till en bred gryta med lock och värm över medium värme. När smöret har smält, tillsätt löken och laga tills det är mjukt, 4 till 5 minuter. Lägg till squash och krydda med salt och peppar. Blanda i brunt socker. Rör om tills grönsakerna är belagda, täck och koka sedan i ca 20 minuter tills squash är mycket mjuk.

Ta bort locket och fortsätt att laga mat i ca 8 minuter, bara för att ge juice en möjlighet att förånga något. Det kommer att finnas lite vätska i pannan, men det borde vara tjockare än vatten, nästan som en glasyr. Smaka med mer salt och peppar, om det behövs, och servera omedelbart.

Receptanteckningar

Detta recept har blivit uppdaterat – först publicerat augusti 2008.