Inne i kryddskåpet: Mace

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

Många av oss associerar förmodligen “mace” med defensiv peppar spray, men verklig mace är faktiskt en skarp spice relaterad till muskotnöt. I markform kan det vrida rätter en härlig senapgul och tillfoga delikata söta kryddiga smaker.

Vad är Mace?

Smak: Skarp, söt
Mest populära användningen: Bakade varor, kött, grytor

Mace är gjord av lacy, röd yttre beläggning som täcker skalet runt muskatkärnan. När denna beläggning har tagits bort torkas den och kan hittas och köpas som hel, guld-orange “blad”, men den säljs oftast vanligen.

I smak är mace mycket lik muskot, men mer subtil och delikat. Om du hittar muskotmassan för kraftig eller astringent, försök med att använda mace istället för en mildare smak.

Hur man använder Mace

Medan mace kan användas i söta rätter som liknar muskot, glimmar denna krydda i salta rätter. Det används ofta i kryddblandningar för smakande kötträtter, grytor, karriärer, salta såser, hemlagad pickles och är en vanlig ingrediens i indisk mat.

Smaken kan bli bitter om den är kokad för länge, så det är bäst att lägga till mace mot slutet av tillagningen som färdig krydda. Hela macebladen ska också tas bort innan de serveras.

Recept för matlagning med Mace

  • Hur man gör Pumpkin Pie Spice
  • Sev Puri (Chaat)
  • Fyllda druvblad (Dolmas)
  Recept: Grillade kakor med ricotta och örter