Hur man gör kubansk kaffe

En kubansk kaffe eller cafecito är nationens historia i en kopp. Ikoniska varumärken som är förknippade med en cafecito – som dess lite bittera smak, den söta espumaen som capping den mörkbruna bryggan och de läckra demitassekopparna, eller tacitas, där den serveras – spegla historien om en nation som är krossad av oro, svårigheter och knapphet. De är också symboler på det kubanska folks resiliency och kreativa tänkande som konsekvent har utformat smarta lösningar för nästan allt de behöver i livet ända sedan den kubanska revolutionen uppviglade sin värld 1959.

Historia i en kopp

Jag tillbringade gott om tid i Kubas kaffebarer medan jag undersökte min kokbok Kuba: Recept och berättelser från det kubanska köket. Jag lärde mig från baristerna som expertligen bryggde mig koppar starkt svart sötat kaffe som bitterheten är hänförd till de rostade kikärterna som är grundade på kubanska kaffebönor för att sträcka den tillgängliga tillgången. Espumaen, som är sockertryck tillsammans med en liten mängd kaffe för att bilda en tjock och skummig hatt, är avsedd att efterlikna cremen i dyrare koppar espresso.

De små tacitasna återspeglar kaffebristen och magera rationerna Kubaner har uthärdat sedan regeringen lade dem 1962 efter nationalisering av landets matförsörjning. Varje kubansk person tilldelas endast fyra gram kaffe per månad, vilket kräver en liten kopp för att säkerställa att kaffet varar och kaffekulturen, så integrerat i Cubans vardag, uthåller sig.

(Bildkredit: Guy Ambrosino)

Moka Pot och Coffee Solidarity

Kubanskt kaffe produceras traditionellt i en moka-kruka, en ikonisk symbol för kaffekultur i hela Europa, Karibien och Central- och Sydamerika. De enkla men geniala rostfria pottarna (som ibland är glaserade i färgstark emalj) brygger kaffet genom att trycka upp vatten genom kaffegrunderna med hjälp av ångtryck.

  De 5 Brassica grönsakerna äter inte tillräckligt med

Kubanskt kaffe males mycket fint, vilket bidrar till dess robusta smak. Förutom cafecito serveras den i olika inkarnationer. Dessa inkluderar cortadito, översatt som liten skära på spanska, där ett stänk av ångad mjölk läggs till kaffebottet. Café con leche är också en mjölk- och kaffekombination med 80 till 20 mjölk-till-kaffe-förhållande. Det sötas med rikliga mängder socker och en nypa salt. Colada är den ultimata symbolen på kubansk kamratskap. Den innehåller mellan fyra och sex skott av sötad espresso som serveras i en kopp, vanligtvis styrafome, som delas bland vänner.

En nationas stolthet och hjärtesorg

Kaffe introducerades först till Kuba av Jose Antonio Gelabert 1748. De franska kolonisterna som anlände till Kuba efter den haitiska revolutionen i slutet av artonhundratalet tog med sig mer sofistikerade kaffeproduktionstekniker som uthärdar sig i hela Kubas kaffebutiker fram till idag. I sin högtidstid på 1800-talet exporterade den kubanska kaffebranschen mer kaffe till Spanien än något annat land.

Arabica och robusta bönor odlade på nationens kaffefält var en viktig del av den kubanska ekonomin och en symbol för nationell stolthet. Kaféer var inte bara platser för att njuta av en kopp kaffe, men också kulturlivets epicentrum. De flesta kubaner skisserar fortfarande sin dag runt ett besök på en kafé eller en kopp kaffe som bryggs hemma trots att butikerna är färre och kaffet är bristfälligt.

Kaffebutiker, även kända som ventanitas, speglar historien som utvecklades efter den kubanska revolutionen. På höjden av Havana’s cafékultur blomstrade över 150 kaféer på stadens förgyllda gator i livligt målade hus festooned med utsmyckade blomningar och välskötta, elegant klädda kubaner promenerade längs hamnen gatan känd som Malecon.

  Recept: Spicy Koreansk Grillad Kyckling

Kaféets nedgång började 1959 och tog en ny hit i 1962 som ett resultat av det amerikanska handelsembargot mot kubanska varor. Kaféer drabbades ännu en gång när Sovjetunionen kollapsade i slutet av 1980-talet: Kuba var beroende av exporten som den sålde till andra kommunistiska nationer och hade få andra försäljningsställen för sina varor. Sovjetunionens sammanbrott inledde en mörk tid för kubaner, känd som den stora lågkonjunkturen. Kaffe var fortfarande tillgängligt men i anemiska kvantiteter; varje dyrbart droppe återspeglar hungern hos kubaner vars rationer hade dem ständigt tappande på randen av svält.

På sin lägsta punkt 2007 producerade Kuba endast 7 000 påsar kaffe, långt ifrån de 440 000 påsar som den en gång exporterade. Med hjälp av statligt stöd svänger produktionen av kubanskt kaffe på cirka 120 000 väskor idag. Den långsamma, men stabila tillväxten återspeglas också i de oberoende ägda kaffebutikerna som har börjat reemerge på gatan hörn som är shabbier än de var före revolutionen, men fortfarande livliga med optimismen och energin hos det obestridliga kubanska folket.

Hur man gör kubansk kaffe

Gör 2 espresso- eller demitassekoppar kaffe

Vad du behöver

Ingredienser
Vatten
Kubansk stil malet kaffe, som Café Bustelo

2 tsk granulärt socker

Utrustning
3-kopps moka potten
2 espresso- eller tacita-koppar
Blanda sked

Instruktioner

  1. Tillsätt vatten till moka potten. Fyll bottenkammaren på moka-potten med tillräckligt med vatten för att nå säkerhetsventilen.
  2. Tillsätt kaffe till filtret. Skölj malet kaffe i filtret tills de når toppen. Nivån av dem med fingret, men komprimera inte dem.
  3. Fäst filtret i potten. Placera filtret i bottenkammaren och skruva upp samlingskammaren tills den är ordentligt fastsatt.
  4. Värm moka potten. Placera moka potten över medium värme. Värm inte upp vattnet för fort eftersom det kommer att orsaka att kaffet brygger för snabbt och det kommer inte att vara lika robust som det borde vara.
  5. Fyll kopparna med socker. Under tiden skedar 1 tesked socker i varje espresso- eller demitassekopp.
  6. Koka vattnet. Låt vattnet koka. Detta kommer att tvinga ångtrycket för att skjuta upp vattnet upp genom kaffegrunderna för att samla in som kaffe i överkammaren.
  7. Blanda espumaen (kaffe och socker). Ta bort moka potten från värmen när bryggningsprocessen är klar. Placera 1 tesked kaffe i 1 av kopparna och rör kraftigt in i sockret för att skapa espuma. Det ska vara tjockt och lite skumt. Upprepa med den andra koppen.
  8. Lägg till resterande kaffe. Häll det kvarvarande kaffe i kopparna och servera omedelbart.
  Gör Smoothies: Enkla tips från Alton Brown

Receptanteckningar

Sockernivåer: Traditionellt kubanskt kaffe är väldigt sött, men lägg till mer socker om du föredrar det på extra-dulce-sidan. Om du använder mer socker än receptet rekommenderar, matcha varje tesked socker med lika mycket kaffe för att skapa espuma.

När det är toppat med extra kaffe kommer espuman att stiga upp till ytan, vilket speglar cremaen av espresso.