Hur man gör japanska sojasås ägg (Shoyu-zuke Tamago)

Med påsk precis bakom oss har vi ägg på hjärnan – speciellt sojasås (shoyu) ägg. Dessa läckra, salta, umamirika mjuka kokta ägg används traditionellt som en garnering för ramen, serveras halverad så att deras vackra, bara knappt uppsatta äggulor avslöjas. De gör alla slags saker – inklusive spannmålskål och gröt – mer utsökt. De är också ganska gudomliga på egen hand som ett tillfredsställande protein med hög proteinhalt.

Dessa japanska ägg är lätta. Så här gör du när som helst ditt hjärta önskar det perfekta salta, salta, krämiga ägget.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Shoyu ägg i japansk matlagning

Vi frågade Nancy Singleton Hachisu, författare till Japansk lantbruksmat och Bevara den japanska vägen, för att ge oss lite mer bakgrund på denna viktiga japanska maträtten. “De kallas ordentligt shoyu-zuke tamago – eller på engelska, sojasåspipade ägg,” hon förklarar. “I ramen butiker kommer de att kallas aji tamago (om du är smaksatt med sojasås, mirin, skull eller dashi) eller bara yude tamago om det inte finns något smakämne.”

Men dessa ägg är inte bara för att fylla i en skål med ramen. “Om en person lagar mat, så skulle de säkert förbereda shoyu zuke eller aji tamago från tid till annan för att servera med drycker eller att införliva i en avslappnad måltid”, säger Nancy.

Ett Homestyle Recept

Detta recept för homestyle steg för steg kommer från nutritionisten Cassandra Gates, grundaren av Broth Baby, ett organiskt benbuljongföretag i Oakland, Kalifornien. Cassandra växte till att älska shoyuägg medan han arbetade på Oaklands Ramen Shop, där äggen görs dagligen. Hon missade verkligen dem efter att ha lämnat restaurangen och började göra dem hemma snart efter.

  Recept: Ostoppad Kålgryta

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Shoyu ägg – som ibland kallas onsen ägg eftersom de traditionellt gjordes genom att lämna en korg med ägg i onsen eller japanska badtunnan – är mycket enkla att göra. Den svåraste delen är att få konsistensen hos äggulorna precis rätt: inte för rinnande och inte för svårt. De ska vara krämiga och bara sätta, som en mjuk vanilj.

Cassandra sju minuters ägg, med hjälp av rumstemperaturägg, naglar det – rumstemperaturen är viktig, så hoppa inte över det. Och detsamma gäller för isbadet i slutet.

Hur man gör shoyu ägg

Gör 6

Vad du behöver

Ingredienser

 • Liten handfull

  torkade shiitake svampar

 • 1

  (1-tums) bit kombu

 • 6

  stora ägg, vid rumstemperatur

 • 1 kopp

  tamari eller sojasås

 • Utrustning
 • Mätglaset

 • Blanda skålar

 • Slitsad sked

 • Fint nätfilter

 • 3-kopps masonburk

 • Stor kastrull

Instruktioner

 1. Gör dashi: Placera svampen och kombu i en medium värmebeständig skål. Koka 2 koppar vatten till koka i en stor kastrull, och låt den stå av värmen i en minut eller två (du vill inte ha kokt vatten på kombu). Häll hett vatten över svampen och kombu, täck och låt branta medan du lagar ägget.

 2. Koka ägget: Fyll samma kastrull halvvägs med vatten och koka över medelvärme. Sänk försiktigt rumstemperaturägget i vattnet och koka i exakt 7 minuter. Ha en skål fylld med isvatten i närheten. När 7 minuter är upp, överför omedelbart äggen till isvattnet med en slitssked. Lämna ägg i vatten för att kyla.

 3. Skala ägget: När ägget är kallt, skalla dem. Cassandra gillar att använda en sked, vrider den upp och ner och arbetar på toppen av den under skalet för att skilja ägget från membranet. Placera skalen i en 3-kopps Masonburk.

 4. Blötlägg äggen: Stryk dashi genom en finmaskningsfilm i en mätkopp. Häll dashi över ägget – det ska komma till ungefär 3/4 av vägen uppför burken. Toppa med sojasås eller tamari (du kanske inte använder det hela). Tät burken och kyl den över natten.

 5. Servera ägg: När du är redo att tjäna, ta av ägget från vätskan och skiva i halv längd. Placera ägghalvorna ovanpå ramen eller andra soppor, i nudel- eller spannmålskålar, eller på toppen av kryddig havregryn eller riskonserver. De är också utsökta när de serveras med några droppar sesamolja som ströks ovanpå.

Receptanteckningar

 • Genväg för att få ägg till rumstemperatur: Om du har glömt att ta ägget till rumstemperatur, värm upp dem lite genom att placera dem i en skål med varmt kranvatten i ca 5 minuter.
 • Lagring: Äggen kommer att ligga kvar i kylskåpet i upp till 1 vecka.