5 citrusfrukter att prova denna vinter

(Bildkrediter: Jenny Huang)

Under vintermånaderna lånar citrusfrukter den välbehövliga ljusstyrkan och en glad zing till våra fruktskålar och till söta och salta rätter. Självklart är vi alla bekanta med gemensamma sorter – som citroner, limes och apelsiner – men det finns många andra typer av citrus som kommer i vanligare användning, med ett brett utbud av smaker, från bitter till sur till söt, beroende på den del som faktiskt används. Här är fem sorter du definitivt bör försöka.

(Bildkrediter: Jenny Huang)

1. Buddhas hand

Buddhas hand, eller fingered citron, är en främmande frukt med fingerliknande sektioner som härstammar i nordöstra Indien eller Kina. Ett traditionellt erbjudande i buddhistiska tempel, frukten är högt uppskattat för dess form och arom. Eftersom det inte finns juice eller massa, används buddhans hand bara för sin underbart doftande skal. Till skillnad från citronen är fruktens pith inte bitter, så hela grejen kan användas, vilket gör den till en perfekt kandidat för godis. Citronblommar doften är också fantastisk när den infunderas i alkoholer som vodka och gin. Eller ta det ett steg längre och gör en buddhas hand limoncello!

(Bildkrediter: Jenny Huang)

2. Pomelo

Tillsammans med mandarin apelsin, citron och papeda är pomelo en av de främsta citrusarterna från vilka de flesta andra odlade sorter kommer ifrån. Denna stora citrusfrukt är ofta ljusgrön till gul när den är mogen, med en söt doftande grapefruktliknande smak. Frukten har väldigt lite av grapefrukt bitterhet, men är ett underbart alternativ för dem som vanligtvis håller sig borta från grapefrukt. Prova pomelo i stället för standardgrapefrukten och gör en uppfriskande riff på palomcocktailen.

Det tjocka skiktet av pith och membran som omger fruktens kött är mycket bittert och anses oätligt. Köttet på insidan tenderar att vara torrare än en grapefrukt eller apelsin, så det kan lätt sprinklas över en maträtt. Det parar också bra med stark fisk som svärdfisk. Pomelo-skalen är ett utmärkt tillskott till marmelader och är också en bra kandidat för godis.

(Bildkrediter: Jenny Huang)

3. Cara Cara

Upptäckt på mitten av 70-talet i Venezuela, är cara cara orange ett kors mellan Washington navel och den brasilianska Bahia naveln. Utsidan av denna frukt ser ut som vilken annan vanlig navel, men öppnar sig för vackert rosa kött och en komplex, söt smak med hints av bär och rosor. Låg i surhet, de är utsökta på egen hand eller underbart i en orange ostmassa. Lägg till en vacker rosa röd färgstråle till dina smoothies och lunchtidsallader, eller gör en cara orange apelsinjuice med saft och skal.

(Bildkrediter: Jenny Huang)

4. Kumquat

Den hårda lilla kumquaten är en ovalformad mini-orangefärgad olivolja. Den ljust färgade huden är helt ätbar och ofta den bästa delen av frukten. Fortsätt, poppa hela saken i munnen för en snabb brist på söt och sur smak. Kumquats gör stora marmelader och är ett bra komplement till chutneys eller marinader för olika kött. Lägg till dem i en lätt grön sallad för en ljus oväntad stans, eller godis dem till toppen av dina favorit vinterkakor.

(Bildkrediter: Jenny Huang)

5. Ugli Fruit

Den fula frukten, en naturlig hybrid av en grapefrukt, apelsin och mandarin, upptäcktes först i Jamaica på 1930-talet. Det olyckliga namnet hänvisar till den ofta skrynkliga och fläckiga huden på denna frukt. Men under det fula yttre är det saftig kött som är sött som sin tangerineförälder. Denna citrusfrukt är särskilt utsökt bara ätas på egen hand, men den kan användas på samma sätt som en apelsin skulle användas. Det är ett utmärkt tillskott till sallader, relishes och salsas, och kan användas för att smaka kötträtter.