Efter att ha undersökt dussintals fullkornsbröd, är det den enda jag ska köpa

Brödens hyllor på min lokala mataffär är en bländande visning av nut, frö och korndiversitet. Bara en handfull producenter erbjuder mer än 20 sorters vetebröd i smaker som Honung Chia, Oatnut och Quinoa. Vissa är tunna skivor och några är “långa loafar”, och de kan sporta var som helst från bara några korn till en jättestor 24.

Det är mycket att ta in.

Självklart är kärnan i denna till synes oändliga matris det vänliga som både hälsosynta vuxna och krävande småbarn liknar: vanlig oljebrödbröd.

Känt, mångsidigt, allt-i-allt-vanligt vetebröd kanske inte har nutty klockor och visselpipor av några av de andra sorterna på hyllan, men det är en tom duk vi kan alla uppskatta.

Jag kunde inte låta bli att undra vilket märke som gjorde de godaste brödena, så jag bestämde mig för att lägga dem på provet. Jag undersökte dussintals etiketter och smalade ner i listan för att hålla en bländig smak (endast med tanke på versioner som var så nära helt vanlig vete som möjligt). Till slut var det en mycket tydlig vinnare – och ett bra alternativ för uppbackning, om du skulle behöva en.

En snabb notering om hela vätebrödsredienser

Hela vete bröd är på väg att överträffa vitt bröd i rikstäckande försäljning, tack vare en ständigt ökande medvetenhet om sina hälsofördelar. Eftersom helmjölsmjöl använder hela kornet (varumärke, bakterie och endosperm), har det mer fiber och näringsämnen än raffinerade vita mjöl. På senare tid har vissa livsmedelsforskare hävdat att mängden fiber i helvetebröd är försumbar, det är värt att notera att många helvetebröd tenderar att ha andra näringsrika nötter, frön och spannmål, och till och med lite extra näring är bättre än ingen.

  Recept: Köttost, Honung & Pistachio Mini Cheesecakes med Meyer Citron Cream

Men kom ihåg att helvete är inte detsamma som 100 procent helkorn, vilket innebär att brödet endast är tillverkat med fullkornsmjöl. På samma sätt betyder multigrain inte alltid helt korn – det betyder bara att mer än ett korn användes. Nyckeln är att kontrollera ingredienslistan. Om du vill ha fördelarna med fullkornsbröd, bör den första ingrediensen ange en helkornsmjöl, annars kan brödet mest tillverkas av vitt mjöl.

Medan du studerar ingredienslistan, håll koll på extra socker. Alla köpta vetebröd har någon form av tillsats av sötningsmedel, men brunt socker, melass och honung är att föredra för majssirap med hög fruktos. Och om du tittar på ditt sockerintag, är det bäst om sötningsmedlet inte är en av de tre första ingredienserna.

Vad mer att tänka på? Tillsatser och konserveringsmedel. De är oundvikliga med köpkött bröd, eftersom bröden är gjorda i industriell skala och förväntas vara färsk i minst en vecka. Men vissa tillverkare är mer tunghänt än andra. Dessutom är vissa tillsatser problematiska. Konserveringsmedlen BHA och BHT och degkonditioneringsmedel kaliumbromat och azodikarbonamid anses vara säkra av USDA men är förbjudna i länder som USA och Japan.

Mitt nya Go-To Whole-Wheat Bread

(Bildkredit: Mål)

Dave’s Killer Bread Organic 100% Whole, $ 5,89 på mål

Hela vete bär ger denna bröd en hjärtligare konsistens än vad jag förväntade mig, men det är fortfarande mycket fuktig (jag vet att alla hatar det ordet. Tyvärr, men det är verkligen nödvändigt när man beskriver bröd!). Den har en djup helvete smak som får ännu mer sötma när det rostat.

  Recept: Veganbete Pesto Pasta

Ingredienslistan är också ren, även om socker är tredje på listan här. Och det visar sig att detta varumärke i allmänhet är en favorit av Kitchn redaktörer. De älskar det vita brödet färdiga höger och 21 hela korn och fröer. Egentligen säger de att de aldrig har haft en besvikelse från Dave’s Killer Bread. Och vi alla älskar varumärkets sociala uppdrag: Att använda ex-cons och hjälpa andra företag att göra detsamma.

Tvåan

(Bildkredit: Amazon)

365 Everyday Value Whole-Wheat Sandwich Bread, $ 2,99

Om du gillar slät, mjukt vetebröd med absolut inga klumpar eller stötar är detta det bästa av gänget (och definitivt en favorit för barn). Det är rikvete-y med balanserad söthet, plus det är exceptionellt fuktigt (ledsen!) Och ömt. Det rostar upp skarpt men seigt, med tillräckligt med struktur för att klara sig på toppings. Bonus: Socker är listad fjärde, så det kan vara ett bättre alternativ över Dave’s Killer Bread om du är orolig för socker.

Eller gå DIY-vägen: Hur man gör hela hvete smörgås bröd

Har du en favorit helvete bröd? Berätta om det i kommentarerna nedan.