Hur man gör Ghee fyra sätt

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Ghee är smör som har klargjorts för att avlägsna vatten och mjölkfastämnen, vilket ger en smaklig doft och smak i det färdiga smöret. Ännu bättre? Att smör i ghee gör det ännu längre och gör det lämpligt för högkokt och rostning, och det gör det till och med laktosfri för att undvika det. Ghee är helt enkelt smör gjort ännu bättre av en lång, långsam kock.

Traditionellt smör vänds till ghee via stovetoppen, men att göra ghee i mikrovågsugnen, långsam spis eller elpressen har alla sina egna fördelar. Här är fyra sätt att göra ghee hemma.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Här är varför du borde göra Ghee

Ghee är en form av klarat smör tillagat bara lite längre tills mjölken fastnar brun. Klargörande smör är en långsam, stadig process för att driva ut vatten och mjölkfastämnen så att du är kvar med rent smörfett. Detta smörfett håller längre än smör och har en mycket högre rökpunkt (vilket betyder att den kan laga vid högre temperaturer utan att brinna), vilket gör det till ett användbart fett att ha i köket.

Ghee, en traditionell indisk förberedelse av klarat smör, har sett en ny våg av popularitet på grund av att den ingår i hela 30, Paleo och ketogena dietrörelserna. Som en ren källa till fett – och inte minst smak – rekommenderas det starkt av alla dessa protokoll.

Utöver matlagningsförmånerna och rapporterade hälsofördelar är ghee också utsökt. Den har en distinkt varm och nutty smak och låter smörgåsig godhet till rätter som pommes frites eller pan-sears utan någon av de potentiella brända, bittera smaker som kan uppstå genom överkokande smör.

Läs mer: Vad är Ghee?

Dekoding av Ghees nyanser

Ett antal variabler bestämmer den slutliga färgen på ghee som görs hemma, från smöret till metoden för att göra det. Gräsmatad smör resulterar i allmänhet i en djupare nyans eftersom det har mer mjölkproteiner som är bruna under förklaringsprocessen.

Stovetop och Instant Pot-metoder resulterar också i en rikare nyans eftersom de båda använder högre värme för matlagning. Mikrovågsparation och långsam matlagning är de vanligaste underkokta metoderna, eftersom det är knepigare att checka in på processen.

Så hur vet du att du har gjort ghee och inte klarat smör? Mjölkfastämnena (dessa är vita eller grumliga) bör falla till botten av kärlet innan de brinner, men de behöver ytterligare tillagningstid för att skåla. Leta efter brunning runt krukans kant, skål eller crock innan du spänner.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

För din information

 • Ghee kan göras med vilken typ av smör du väljer, även om vi rekommenderar en osaltad sort.
 • Tänk på att hela 30 frågar att din ghee är ekologisk och gräsmattad, så du måste börja med ekologiskt, fylligt smör. Dessa smörjmedel tenderar att ha mer mjölkfastämne, så förvänta sig något lägre avkastning än med annat smör.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Viktiga steg för att göra Ghee

Det finns tre viktiga steg som gäller för alla fyra metoderna för att göra ghee: Skär smöret i jämn bit så att det smälter snabbt och jämnt, lagar smöret över måttlig värme för att drifta fukt och spänna ghee för lagring. Varje metod nedan har ett nyckelsteg utöver universal tre.

 • Stovetop: Skim It! Använd en ren sked för att skumma skummet som utvecklas som smöret kockar. Du kan spara detta skum (det är mestadels mjölkfastämnen) för en annan användning. Detta hjälper smöret till ghee och är särskilt användbart när man använder gräsmatad smör.
 • Mikrovågsugn: Använd ett kort, brett kärl. Hård läxa lärt sig här – om du använder en stor mätbägare eller skål kommer du i grunden att göra en smörgyser i mikrovågsugnen. Luktar bra, men en smärta att städa upp. Med en 8×8-tums glaspanna lagas smöret jämnt utan utbrott.
 • Långsam spis: Koka den lite längre än du tror. Den långsamma kokaren är min nya favoritmetod för att göra ghee eftersom du kan göra en stor sats utan att oroa dig för att överkoka det. Den knepiga delen – speciellt om din långsamma spis har en mörk insats – ser till att smöret faktiskt blir lite toasty. Låt din ghee laga mat tills den börjar brinna runt kanterna på crocken.
 • Instant Pot: Fortsätter tillagning av värmen. Matlagningsghee i Instant Pot är snabb, även om den inte använder trycklagning alls. Var noga med att stänga av grytan innan smöret har brunnit, eftersom återvärmen fortsätter att laga smöret.

Lagring och användning av Ghee

När du är ansträngd, svalna din ghee innan du täcker för långvarig förvaring. Du kan lagra kylt ghee i kylskåpet i ungefär tre månader, eller frys det i upp till sex månader. Jag brukar hålla min ghee i skafferiet, där det är svalt men smidigt, vilket gör det lätt att scoop ut för matlagning; det kommer att hålla bra i minst en månad.

Använd ghee nästan var som helst du skulle använda olja för matlagning: för beläggning av kokkärl för ugnsrödning av grönsaker, för sautéing kycklingbröst eller för stekning. Smältande sötpotatis är en av mina personliga favoritapplikationer. Och mannen, åh, vad ghee kommer att göra för din morgon äggröra eller stekt ägg är inget mindre än magi.

Smörj smöret och skumma skummet. Fortsätt simmering smöret över låg värme. Skumma av skummet när det stiger till ytan. Fasta partiklar kommer också att börja droppa till botten av pannan; Dessa kan vara ansträngda senare. Oroa dig inte för att skumma varje sista bit skum; Det återstående skummet kan spännas ut senare. “src =” https://atmedia.imgix.net/507690a0e00b8aa1eb7ce2262c783d8d1994428f?w=160&h=160&fit=crop “>

Avlasta ghee, coola och lagra. Placera en sil över en värmebeständig skål, sätt sedan silen med ostklaff eller ett kaffefilter. När inte mer skum bildas på ytan, ta bort smöret från värme och häll det genom silan och lämna fastämnena i botten av pannan. När smöret har svalnat, överför det till en burk och försegla. “src =” https://atmedia.imgix.net/b105f305e604a067dcd4a007efe4448c038d1325?w=160&h=160&fit=crop “>

Klargör smöret i 30 sekunders mellanrum vid halv effekt. Fortsätt att klargöra smöret i 30 sekunders mellanrum vid halv effekt i mikrovågsugnen, totalt 5 minuter. “Src =” https://atmedia.imgix.net/451171d428c2f55531772919d98a0982dee9210c?w=160&h=160&fit=crop “>

SLOW COOKER: Kub smöret. Skär smöret i 1-tums kuber. Placera i ett jämnt lager i en 3,5-kvarts långkokare. “src =” https://atmedia.imgix.net/6ba95f093926a63e119293705b2f26fe136768a2?w=160&h=160&fit=crop “>

Avtäck och fortsätt att laga mat i 2 timmar på högt. När allt smöret smälts, avtäck och vrid långkokaren till HIGH-inställningen. Koka på 2 till 3 timmar mer. “src =” https://atmedia.imgix.net/836c039dbaa7c9c69939dfef36716bb9c416708e?w=160&h=160&fit=crop “>

Kub smöret. Skär smöret i 1-tums kuber. Placera i ett jämnt lager i en Instant Pot eller multi-cooker. “Src =” https://atmedia.imgix.net/2058d36693598064fb39c214a9f1b11810f607c9?w=160&h=160&fit=crop “>

Låt smöret fortsätta laga mat med värmen av. Stäng av Instant Pot och fortsätt att “laga” utan värme i 8 till 10 minuter mer. Den bubblande med långsamma och mjölkfastämnena sitter i botten av insatsen. ‘src = “https://atmedia.imgix.net/4c3760019262c11ba761d1f5aa2416480a3bd05e?w=160&h=160&fit=crop”>

Stovetop Ghee

Vad du behöver

Ingredienser

 • 1 pund

  osaltat smör

 • Utrustning
 • Liten kastrull

 • Sked eller skänk för skummande skum

 • Värmebeständig skål

 • Sil

 • Cheesecloth eller kaffefilter

 • Burk för förvaring

Instruktioner

 1. Smält smöret över medium låg värme. Smält smöret i en liten kastrull, helst ljusfärgad, över medium låg värme. När allt smöret har smält, vill du ha smöret vid en mycket låg och mild simmering. Justera värmen efter behov.

 2. Smörj smöret och skumma skummet. Fortsätt simmering smöret över låg värme. Skumma av skummet när det stiger till ytan. Fasta partiklar kommer också att börja droppa till botten av pannan; Dessa kan vara ansträngda senare. Oroa dig inte för att skumma varje sista bit skum; Det återstående skummet kan spännas ut senare.

 3. Fortsätt att laga mat tills smöret är guldbrunt. Fortsätt simmering över mycket låg värme tills smöret ändrar färg från ljusgult till djupt guld, blir klart och resterande skum klunkar samman och faller till botten. Håll ögonen på saker så att smöret inte börjar brinna. Vissa lättare skumande bubblor kan bildas efter det fasta vita skummet faller – det är okej!

 4. Avlasta ghee, coola och lagra. Placera en sil över en värmebeständig skål, sätt sedan silen med ostklaff eller ett kaffefilter. När inte mer skum bildas på ytan, ta bort smöret från värme och häll det genom silan och lämna fastämnena i botten av pannan. När smöret har svalnat, överför det till en burk och försegla.

Receptanteckningar

Lagring: Förvaras i kylskåp i upp till 3 månader eller frysas i upp till 6 månader.


Mikrovågsugn Ghee

Vad du behöver

Ingredienser

 • 1 pund

  osaltat smör

 • Utrustning
 • Mikrovågssäker skål eller skål, helst en 8×8 tums glasskål

 • Plastfolie

 • Cheesecloth eller kaffefilter

 • Sil

 • Burk för förvaring

Instruktioner

 1. Kub och smält smöret högt i 1 minut. Skär smöret i kuber. Placera i en mikrovågssäker 8×8-tums bakfat och mikrovågsugn på högt i 1 minut.

 2. Klargör smöret i 30 sekunders mellanrum vid halv effekt. Fortsätt att klargöra smöret i 30 sekunders intervaller vid halv effekt i mikrovågsugnen, i totalt 5 minuter.

 3. Kall och spänning. Smöret är klart när det bara börjar brinna på skålens kanter. Kyl i 1 minut i mikrovågsugnen. Placera en sil över en värmebeständig skål, sätt sedan silen med ostklaff eller ett kaffefilter. Häll ghee genom silen och lämna fasta ämnen i botten av skålen. När smöret har svalnat, överför det till en burk och försegla.

Receptanteckningar

Lagring: Förvaras i kylskåp i upp till 3 månader eller frysas i upp till 6 månader.

 Skriv ut recept

Slow Cooker Ghee

Vad du behöver

Ingredienser

 • 1 pund

  osaltat smör

 • Utrustning
 • 3,5-timmars långkokare

 • Cheesecloth eller kaffefilter

 • Sil

 • Burk för förvaring

Instruktioner

 1. Kub smöret. Skär smöret i 1-tums kuber. Placera i ett jämnt lager i en 3,5-kvarts långkokare.

 2. Ställ till låg i 30 minuter. Täck och smält smöret på LOW-inställningen i ca 30 minuter.

 3. Avtäck och fortsätt att laga mat i 2 timmar på högt. När allt smöret smälts, avtäck och vrid långkokaren till HIGH-inställningen. Koka i 2 till 3 timmar mer.

 4. Stamma ghee när den är lite brun runt kanterna. Ghee är klar när den är lite brun runt kanterna. Bubblingen kommer att sakta och mjölkfastämnena sitter i botten av crock. Placera en sil över en värmebeständig skål, sätt sedan silen med ostklaff eller ett kaffefilter. Häll ghee genom silen, lämnar fasta ämnen i botten av crock. När smöret har svalnat, överför det till en burk och försegla.

Receptanteckningar

Lagring: Förvaras i kylskåp i upp till 3 månader eller frysas i upp till 6 månader.

 Skriv ut recept

Instant Pot Ghee

Vad du behöver

Ingredienser

 • 1 pund

  osaltat smör

 • Utrustning
 • Instant Pot eller multi-cooker

 • Cheesecloth eller kaffefilter

 • Sil

 • Burk för förvaring

Instruktioner

 1. Kub smöret. Skär smöret i 1-tums kuber. Placera i ett jämnt lager i en Instant Pot eller multi-cooker.

 2. Smält smöret. Vrid Instant Pot på sauté och koka i 9 minuter, rör om var 2 till 3 minuter.

 3. Låt smöret fortsätta laga mat med värmen av. Stäng av Instant Pot och fortsätt att “laga” utan värme i 8 till 10 minuter mer. Bubblingen kommer att sakta och mjölkfastämnena sitter i insatsens botten.

 4. Låt svalna innan du spänner och lagrar. Ta bort Instant Pot-insatsen i ett trådstativ och kyla i 10 minuter. Placera en sil över en värmebeständig skål, sätt sedan silen med ostklaff eller ett kaffefilter. Häll ghee genom silen och lämna fastämnena i insatsens botten. När smöret har svalnat, överför det till en burk och försegla.

Receptanteckningar

Lagring: Förvaras i kylskåp i upp till 3 månader eller frysas i upp till 6 månader.

 Skriv ut recept