Recept: južnoafrički sir, pečeni luk i rajčica Panini (Braaibroodjie)

Moglo bi izgledati poput jednostavnog paninija od sira, ali braaibroodjie je više nego što se susreće s okom i kulturno i ukusno. Tradicionalno je služio na kraju južnoafričkog roštilja – braai u afrikanskom – ti sendviči su obično kuhani na otvorenom ugljevlju i uključuju i neobičnu kombinaciju okusa: oštar cheddar sir, rajčica, luk i sloj voćnog chutneya. Moj uganuće zamjenjuje sirovo limenke za dimljene žvakaće roštilja i može se napraviti na roštilju ili na otvorenom roštilju. Crunchy i gooey s jedinstvenom slasno salo ravnoteže, oni čine veliki ručak ili gužve-ugodan kasno noću snack.

Saznao sam o braaibroodjieju iz južnoafričkog poznanika koji je poveo rapsodičan pogled na braai njezina oca. Iako se obrok usredotočuje na meso s roštilja, to je točkasti sendvič s sirevima koji su na kraju dana na žaru na niskim ugljevima, a ona se najviše raduje. Zainteresiran sam od sastojaka – sira i ajvar? – i njezin entuzijazam za sendvič, koji sam pronašao odjek ostalih Južnih Afrikanaca kad sam počeo istraživati ​​braaibroodjie. “Najbolji dio braai!” činilo se da je univerzalna reakcija.

Nadam se da moj uzimanje sendviča nije previše bogohulan, jer služi moju nelagodu sirovog luka. Nadajući se da se neka čarobna preobrazba dogodila tijekom postupka roštenja, pružila sam priliku izvornoj verziji, složivši sirovo crveno luka s rajčicom i rajčicom, ali rezultirajući sendvič bio je previše agresivno lukav po mojem ukusu. Sladokusci na žaru, s druge strane, bili su jedna od mojih opsesija ovog ljeta, vrućina roštilja i blago karameliziranje luka u meku dimljenost koju ne mogu dobiti dovoljno. Tako sam i drugi sendvič davao sendvič, ovaj put grilu par škare na visokoj vatri prije nego što sam ostavio roštilj da se ohladi, dok sam pripremio ostatak sastojaka.

  15 Splendid obroki iz počasnega kuhalnika

Ja obično ne držim chutney na ruku, ali srećom moj prijatelj, čuva majstor Jessica od Sqirl, upravo je opskrbljena svoje dućan s Santa Rosa šljive chutney koji je radio lijepo s oštrim bijelim cheddar sira i žara s roštilja. A ja nisam imao otvorenih žeravica u kuhinji stanova; umjesto toga koristio sam roštilj i poklopac metalnog poklopca kako bi hrskavali natopljeni vanjski dio kruha, a topi sir u njoj. Dok ja zamislim da braaibroodjie okusi svoju najbolju jelu na otvorenom na kraju dugog dana roštanja, to je još uvijek prilično zvijezda u zatvorenom prostoru za vrijeme ručka, a s obzirom na svoju predanost u Južnoj Africi, vjerojatno bi dobrodošli iznenaditi snack na kraju koktel party ili drugo okupljanje.

Južnoafrički sir, pečeni luk i rajčica Panini (Braaibroodjie)

Stvara jedan sendvič

 • 2

  škampi, obrezani i prepolovljeni po duljini

 • 2 kriške

  kvalitetan bijeli kruh

 • 1/2 kupa

  rešetkani oštri bijeli cheddar

 • 1

  mala rajčica, narezana

 • Biljno ulje

 • chutney

 • Omekšani maslac

Zagrijte roštilj ili roštilj na tanjur do jako vruće. U maloj zdjeli bacajte škampi s malo ulja. Gril sve dok pocrnjeni i mekani sa svih strana. Izvadite na ploču i pustite na stranu. Spustite vrućinu i pustite roštilj da se ohladi.

Oprezno maskirajte kriške kruha i izradite sendvič s masiranom stranom. Na jednoj komadi, posipajte oko jedne trećine sira. Na vrhu s rajčicama, solju i paprom, više sira, škampima i ostatkom sira. Spread chutney na drugom dijelu kruha i stavite sendvič na roštilj. Korištenje poklopca s ravnim metalnim posudama lagano pritisnite dolje na sendvič i ostavite poklopac na mjestu dok sendvič kuha. Gril do zlatno-smeđe, oko dvije minute. Flip i ponovite s drugom stranom. Poslužite odmah.

Recipe Notes

Koristio sam šljive, ali bilo bi domaće ili kvalitetno kupljeno voće chutney.

Mršavim lukom može se zamijeniti crveno luka.

Povezano: Brzi sendvič savjet: Napravite sendviče vruće panini bez nereda

(Slike: Anjali Prasertong)