Pegandieten är faktiskt inte lika fruktansvärd som den låter

Alla vet att trött skämt om veganer: Hur vet du om någon är en vegan? Oroa dig inte, de ska berätta för dig. Och detsamma har man sagt om människor som gör Paleo (förutom att de kommer att berätta för dig direkt efter att de beskriver deras Crossfit WOD i skrämmande detaljer). Men när det gäller en kombination av de två – Peganism – säger en läkare att efterföljare inte behöver berätta för dig, för att de är de som ser väljusterade, friska och nöjda.

Pegan Dietens mycket korta historia

För tre år sedan skrev Dr. Mark Hyman, chef för Cleveland Clinic Center for Functional Medicine, ett blogginlägg om hans stil av ätande, vilket han beskrivit som Pegan. (Nej, inte det. Du tänker på hedniska.) Han förklarade att han hade tagit några av de bästa aspekterna av Paleo och kombinerat dem med de bästa delarna av att vara vegan, och resultatet var en kostmetod som fokuserade på ” äkta, hel, färsk mat som är hållbart uppväxt. ”

“Det är väldigt enkelt,” sa Hyman CBS News. “Ät mat som är låg i socker och stärkelse. Ät massor av växtfoder. Om du ska äta djurfoder, äta hållbart odlade eller skördade livsmedel. Ha mat som har mycket gott fett, som nötter och frön, olivolja, avokado .”

Här är vad Pegan Diet faktiskt inskränker

Så hur ser det ut i praktiken? Majoriteten av vad du lägger på din tallrik (cirka 75 procent av vad du nosh) borde komma från frukt och grönsaker, helst organiska. De återstående 25 procenten av varje måltid kommer att vara en kombination av högkvalitativa fetter (tänk: avokado, nötter, olivolja och kokosnötolja) och om du väljer att äta animaliska produkter, gräsmatad, antibiotikafri och hållbart upphöjda kött, fjäderfä och fisk.

  De vreugde van glutenvrij, suikervrij bakken door Peter Reinhart en Denene Wallace

Det verkar rimligt enkelt, eller hur? Bara äta naturliga livsmedel som inte har en oförutsägbar ingredienslista eller, som, involverar ordet Cheez-It. Men två av Hymans andra principer om peganism har varit något mer kontroversiella.

Kontroversen runt Pegan Diet

Hyman föreslår att Pegans undviker alla mejeriprodukter och allt gluten, och äter bara bönor skonsamt. (Han väljer istället linser, främst på grund av den potentiellt hörbara biverkningen som odödliggjordes i “Bönor, bönor, de är bra för ditt hjärta” sång.)

Vissa nutritionists har uttryckt oro över de två aspekterna av kosten, vilket tyder på att mjölk och hela korn bör ätas i mått i stället för att helt undvikas. “[T] Här är lite forskning för att stödja att shunning mejeriet förbättrar hälsan eller minskad inflammation”, skrev Dr. Carolyn Williams för Matlagningsljus. “I motsats till populär tro har moderat intag av mejeriprodukter – särskilt yoghurt – en antiinflammatorisk effekt hos de flesta människor.” Hon sa också att hon “inte kan rationalisera” sätter en daglig gräns på att äta bönor och baljväxter.

Oavsett, Peganism är bara en annan påminnelse om att näringsexperterna förespråkar att äta högkvalitativa hela livsmedel som lutar kraftigt på frukter och grönsaker. Det är inte exakt en hemlighet – så kanske vi alla kan sluta berätta för varandra om det.

Har du hört talas om Pegan-kosten? Vad tror du?