Hur man gör en fransk baguette hemma

(Bildkrediter: Maria Midoes)

Brödälskare håller med om att en perfekt baguett, som fortfarande är varm från ugnen med en tunn knäckande skorpa och en ömt inredning, handlar bara om det perfekta brödslödet för allt från en smör av smör till den bästa bruschetta. Otroligt är baguetter gjorda av bara fyra ingredienser: vatten, jäst, mjöl och salt. (Fem ingredienser om du räknar tid.) Fortfarande, de flesta av oss skämtar bort från att göra baguetter hemma på grund av tidsåtagandet och de långa receptinstruktionerna. Börja med att tänka på hemlagade baguetter som ett underbart helg-DIY-projekt och njut av mer brödhimmel hemma.

(Bildkrediter: Maria Midoes)

Göra en brödstartare

De flesta bra brödbröd börjar med en starter. En brödstarter är en blandning av vatten, mjöl och ibland jäst som står kvar för några timmar till några årtionden innan bröddeggen blandas. Förrätter börjar fermenteringsprocessen, så de kallas också “preferenser”. Utöver att ge upphov till brödets jäsning, förstärker förrätter också brödets smak.

För baguette deg är starteren en poolig, som ska blandas natten innan du bakar, eftersom det behöver åtta till 12 timmar att stiga vid rumstemperatur. Eftersom rumstemperaturen förändras från säsong till säsong kan du upptäcka att ett skafferi är ett konsekvent tempererat klimat för poolen. När den är ordentligt uppstigd bör den pooliga vara kuperad lite och se svampig ut. En poolig med nedsänkta bubblor indikerar att starteren stod kvar för att stiga för länge, men är fortfarande livskraftig för brödbakning.

Vad finns i ett namn?

Förrätter går av många namn. Det finns de berömda surdejstarterna, ofta gjorda av jäst och hålls levande i flera år med dagliga matningar. Det finns brödsvampar, som ofta gjordes bara några timmar innan brödbakning och mest kända används i pizzardeg och snabbstegande focaccia. Biga och poolish är över natten förrätter, med den tidigare som antingen är väldigt våt eller väldigt torr, och den senare är en tjock smetliknande konsistens.

  7 hjertesundede ideer til en nærende frokost

Utveckla gluten

Lång knådning är avgörande för att göra baguette deg, eftersom det utvecklar brödets gluten. Gluten är ett nätverk av protein som utvecklas genom att knådas bröddeg. Dessa proteiner är ansvariga för brödets struktur; de fäller de gaser som gjorts från jästen som brödjärningarna och ger brödet den tandiga kocken vi känner och älskar i bröddeg. Medan detta skulle ta var som helst från 30 minuter till en timme för att knådas för hand, gör en stativblandare relativt snabbt arbete med att utveckla tillräckligt med gluten i bröddeggen. Inte bara se på degen för doneness en rätt blandad baguette deg kommer att ge ett hjärtligt slag till sidorna av mixern.

Läs mer om gluten i brödbakning: Vet du vilken gluten faktiskt är?

(Bildkrediter: Maria Midoes)

Formning av baguetten

Mästare bakare spenderar sina liv efterföljande den perfekt formade baguetten. Idealiskt är en baguett konsekvent rund genom mitten och smal avsmalnande i varje ände. När du arbetar med degen, försök att vara stark och mild – du vill forma degen i så få manövrar som möjligt (för att undvika överbearbetning av gluten), men behåller fortfarande många luftbubblor. För att uppnå baguetteformen, tryck försiktigt på baguettdegen i en lång rektangel. Vik denna rektangel på sig och kläm försiktigt fast sömmen. Tryck sedan försiktigt och rulla degslogan i en tunn stafett – rulla från mitten ut och ge lite mer tryck på ändarna.

Se steg-för-steg-bilder: Hur man bildar en baguettbröd

(Bildkrediter: Maria Midoes)

Skapa ånga i ugnen

Den sista nyckeln till att göra en klassisk baguette hemma händer i ugnen. Professionella brödugnar har en ångfunktion. Baguetter ångas under de första 10 till 15 minuterna bakning. Detta håller skorpan smidig så att den allra sista uppkomsten – känd som ugnsfjäder – kan hända. Några hemmakare gillar att tappa sina bröd med vatten innan de bakas för att efterlikna de professionella ångfunktionerna. Från testet har jag hittat det bästa sättet att hacka en ångfunktion är att sätta en liten metallpanna (en pajpanna fungerar bra) i ugnen medan den förvärmer och sedan kasta en handfull isbitar i den där panen strax efter att jag satt bröden i den heta ugnen för att baka. Isen smälter snabbt, vänder sig till ånga och indunstar ungefär den tid det tar brödbröd i ugnsfjädern.

  Den rena magiken av oljepastade tomater

Läs mer: Matvetenskap Tips: Lägg till ånga när du bröd