Varför har ost hål?

Du tycker inte mycket om det, förmodligen för att du bara accepterar det som ett faktum: Några ostar har hål. Men Varför? Cue cheese science.

Fråga Fröken Muffet. Ost består av ostmassa. Whey – den flytande, fettfria, icke-ojämnaste delen av mjölken är den andra biprodukten av osttillverkning, dräneras och dumpas. Ostarna, i motsats – det vill säga proteinet och fettämnena i mjölk – går samman och blir till ost.

Men hur händer detta? Det är en startkultur som syrar mjölk, bryter den i fasta och flytande delar. Startkulturer innehåller bakterier som, när de tillsätts till kärlet, kommer att konsumera mjölksyra (en biprodukt av laktos i mjölken) och utstrålar mest bubblor av koldioxidgas. Dessa gasbubblor kommer att svänga långsamt i varierande luftfickor som blir fastna i en osts skaft. När de skärs in ser dessa hål ut i form av “ögon”. Tekniskt ostbegrepp, faktiskt.

Tänk på hur mousserande viner går genom en sekundär jäsning i flaskan, när extra socker tillsatt vid slutet av vinframställning initierar en koppling av socker till koldioxid, som bara uppenbaras i form av bubblor, och endast när flaskan är poppad.

Det gör allt för mig att tänka på “om ett träd faller i en skog, gör det något ljud?” gåta. Förmodligen, om vi aldrig skulle skära in i ett enormt schweiziskt schack eller popa en flaska Cava, skulle vi verkligen veta om hål eller bubblor existerade inom? Ost och vin musings.

Nora Singley brukade vara cheesemonger och utbildningsdirektör på Murray’s Cheese Shop. Fram tills nyligen var hon en TV-kock på Martha Stewart Show. Hon är för närvarande en frilans matstylist och receptutvecklare i New York.

Relaterad: Cheesemonger: Det hålet i din ost

  Hur man gör Crispy Bakad Sweet Potato Fries

(Bild: Ryzhkov Alexandr via Shutterstock)