Vad är skillnaden mellan vit och grön asparges?

(Bildkrediter: Orinoco / Shutterstock)

Långa, ömma gröna spjut av asparges är en fjäderfavorit. Vi väntar hela vintern för den första glimtet på böndernas marknad, men den bleka syskon, vita sparrisen, får inte samma fanfare – åtminstone inte i Nordamerika. I Europa är utseendet kanske ännu mer berömt. Utöver den uppenbara skillnaden i färg sätter det ihop vitt och grönt sparris separerat?

Växande förutsättningar gör hela skillnaden

Skillnaden mellan grön och vit sparris är att vit sparris odlas under jord. När spargarna av vit sparris växer, är de helt täckta med en tjock höjd av smuts eller svart plast, så att de aldrig utsätts för solljus. Detta förhindrar dem från att producera klorofyll, den gröntonade molekylen som är ansvarig för att solljuset blir energi.

Grön sparris är å andra sidan utsatt för solljus. Växlare tillåter att spjuten sätter sig fritt ut ur smutsen och producerar klorofyll och blir grön.

Finns det en skillnad i smak?

Vit sparris har en mer delikat smak än grön. Medan grön sparris är lite gräsbevuxen, är vit sparris sötare och har bara en aning av bitterhet. Den här delikata smaken är kanske varför den är så uppskattad i Europa. Den kortlivade vita aspargesäsongen i delar av Europa inspirerar samma raseri ramper gör i USA.

Vita sparris spjut tenderar att vara tjockare och mer fibrös, så det är viktigt att skalla botten två tredjedelar. Traditionellt simmar de i saltat vatten och drizzles med smält smör eller doppas i hollandaise sås, men de kan också grillas eller rostade precis som gröna sparris. Var noga med att laga dem tills de är ömma. Medan gröna sparris spjut är tunna nog att de kan avnjutas medan de fortfarande är lite skarpa, är vit sparris så tjock att det verkligen behöver kokas hela vägen.

  Brunpåse Lunchrecept: Bättre än Hellmans majonnäs

Har du provat vit sparris? Vilka skillnader märker du mellan de två?