Vad är skillnaden mellan grekisk, isländsk och australisk yoghurt?

Hur man gör yoghurt hemma

(Bildkredit: Leela Cyd)

Att pröva mjölkgången för yoghurt i mataffären var vanligtvis enkel. Det skulle bara vara en hylla eller två, med några märken av vanligt, vanilj och kanske yoghurt på yoghurt. Egentligen var det största beslutet du fick göra smaken. Nu finns det ännu mer att tänka på – inklusive vilket land som påverkar yoghurtens stil.

Utöver traditionell tunn yoghurt har extra tjocka yoghurt varit – och fortsätter att vara – allt raseri på hyllorna. Grekiska, isländska och australiska är tre av dessa sorter, och medan de kanske alla verkar vara samma, är de faktiskt ganska annorlunda. Här är de enkla fakta som hjälper till att göra shopping för yoghurt lättare.

grekisk

Denna stil av yoghurt är utan tvekan vad startade hela tjock-och-krämig yoghurt trenden. Märket Fage introducerade sin yoghurt i slutet av 90-talet och i början av 2000-talet var det allt raseri. Snart började konkurrenter som Chobani och Oikos poppa och fodra hyllor. Grekisk yoghurt är yoghurt som har ansträngts för att avlägsna vätskevallan. På grund av detta har resultatet dubbelt så stor mängd protein som vanlig yoghurt. Även om traditionellt grekisk yoghurt är tillverkad endast med fullmjölk, hittar du allt från fullfett till fettfria valmöjligheter. Det är den mest tårta och smarta av de tre, vilket gör det till ett utmärkt val för välsmakande användningar såväl som bara att njuta av det med frukt och granola på morgonen.

isländsk

Känner du också som skyr, ger denna yoghurt från den nordiska ön Grekland en löpning för sina pengar. Det är faktiskt gjort på samma sätt som grekisk yoghurt, men det är ansträngt bara lite mer för att resultera i en seriöst stick-to-your-spoon-produkt som har ännu mer protein. Det är traditionellt tillverkat med fettfri yoghurt, men populära märken som Siggi och Smári lägger ofta till lite mjölk eller till och med kräm för att ge den rikedom. Sammantaget är det mindre tårta och mer dekadent än grekisk yoghurt.

  Sluta köpa Tilapia! Här är 5 andra fiskar du behöver prova.

australier

Till skillnad från grekisk och isländsk yoghurt är australiensisk yoghurt ostraffad. Det är fortfarande lite rikare och krämigare än traditionell yoghurt, men orsaken till det varierar efter varumärke. Det populära märket Noosa använder endast helmjölk för att uppnå detta, medan Wallaby använder icke-fet mjölk, men lagar det långsammare och längre än traditionell yoghurt för att uppnå den extra krämigheten. Noosa sötsar också deras yoghurt med honung för att ge den en unik smak.