St Patrick’s Day Recept: Red Flannel Hash

Röd flanell hash var en uppfinning av de första New England-kolonisterna, men det har visserligen rötter i Old World-köket. Det är i huvudsak corned beef hash, minus corned beef och plus några betor. Om du letar efter något lite annorlunda för att servera denna St Patrick’s Day, leta inte längre!

Mängden ingredienser i denna maträtt är inte oerhört viktigt. Om du älskar lök, lägg till en annan i. En extra potatis eller en mindre betor gör inte heller någon skillnad. Och medan den här versionen är vegetarisk, kan du säkert lägga till lite kvarvarande corned beef eller lite smulad korv för lite köttfärs. Använd vad du har i ditt skafferi eller vad du gillar på din tallrik, och du kan inte gå fel.

Tillagningstiden är också variabel. Du kan betjäna det så snart kålen är viss, eller du kan sätta värmen ner till låg och låt allt hänga ett tag. Ju längre du lagar mat ju desto mer potatis, betor och kål kommer att masha ihop, som jag personligen älskar! Äggen är det enda som kräver strikt tillagningstid, förstås. Bara knäcka in dem och låt dem pocha precis innan du är redo att tjäna.

Tänk på att detta är tänkt att vara en rustik, ständig frukost. Inget fint här! Smakerna är enkla och delarna är avsedda att bära dig genom dagen.

Red Flannel Hash

Serverar 4 till 6

 • 1

  lök, tunt skivad

 • 1 tesked

  salt-

 • 3 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 1 tesked

  oregano

 • 1 tesked

  timjan

 • 1/2 tesked

  svartpeppar

 • 3 till 4

  röda potatisar, tärningar små (jag gillar dem med skinnen, men du kan skala dem om du vill!)

 • 3

  betor, skalade och tärningar små

 • 1/2

  huvudkål, kärna avlägsnad och tunt skivad

 • 4 till 6

  stora ägg

Värm en matsked olivolja i en stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt lökarna och 1/2 tsk salt och koka tills löken blir mjuka och genomskinliga, ca 5 minuter. Rör i vitlök, örter och 1/2 tsk svartpeppar. Rör tills vitlöket blir doftande, cirka 30 sekunder.

Tillsätt potatis, betor och en annan 1/2 tesked salt. Rör allt ihop, täck över pannan och vrid värmen ner till medium. Koka i 10-12 minuter, rör om några minuter tills bieten är öm. Oroa dig inte om potatisen börjar falla ihop lite – de är avsedda att! När du rör, var noga med att skrapa botten av pannan så ofta för att arbeta i de bruna bitarna från pannan.

När betorna är milda, rör i kålen. Täck och koka i ytterligare 3-5 minuter tills kålen är viss. Ge magen en smak och tillsätt mer salt och peppar om så önskas.

Vid denna tidpunkt kan du servera mashen med en gång, eller du kan sänka värmen och låt det simma så länge som en halvtimme. Du kan också ta massan av värmen helt och värma den igen när du är redo att servera.

Fem minuter innan du är redo att servera, knäcka ägget runt omkretsen av pannan. Täck pannan och låt ägget poka i 5 minuter för rinnande äggulor eller 7 minuter för fasta äggulor. Skrupa på plattor och servera.

Relaterad: Hur man cure Corned Beef (i tid för St. Patrick’s Day!)

(Bilder: Emma Christensen)

  Hur man gör chokladganache för eventuella efterrätt