Recept: Steamed Pork Buns (Baozi)

Under en ny resa till Taiwan var jag hedrad att spendera några oersättliga timmar i hemmet och köket i en lokal stadsfamilj. Min generösa värd förberedde inte bara en traditionell taiwanesisk frukost, lunch, och middag; men tog mig också att shoppa för dagens färska ingredienser och lät mig få hand om med några av recepten!

Min avsikt var att lära mig hur de lokala kvinnorna (och männen!) Matar sina familjer dagligen, vilket är viktigt för mig när jag fördjupa mig i en ny matkultur. Vad killar folk äter i restauranger och vilka trender kända kockar skapar håller inte ett ljus till de traditioner som upprätthålls inom väggarna i ett hemkök, förberedt kärleksfullt av en hemkock. Och hur man handlar för matvaror, organiserar ett skafferi och planerar att de veckovisa måltiderna kan avslöja så mycket mer än bara deras kulinariska förmåga.

Innan jag anlände hade jag naivt övertygat mig om att jag skulle besöka en avskild gammal bondgård och laga mat med en äldre mormor, samtidigt som jag lärde mig de täta vakta hemligheterna i det gamla taiwanesiska köket. I min fantasi skulle vi samla fortfarande varma kycklingägg från bakgården och plocka tropisk frukt från grönskande träd utanför köksfönstret. Så du kan föreställa dig min förvåning när hytten drog framför en monstrous höghus i den dammiga utkanten av Taipei. Men det var inte förrän jag var inledd förbi både en 7-11 och en McDonalds i byggnadens lobby att min farm-to-table-drömmar var helt dashed.

Skor av alla former och storlekar var staplade i korridoren som ledde till lägenheten och ett glödande pappersskelett markerade ingången till dörren. Regnbågens färgade väggar antyder att en aktiv familj bodde här. Jag blev skyndsamt hälsad med ett par försiktigt använda Marriott-tofflor och eskorterade i den lilla men moderna lägenheten. Min värd, en energisk ung mamma, var multitasking som ett proffs, spelade låtar på 27-tums iMac för hennes skrikande toddler medan diskret sopa spridda leksaker i en garderob. Vänta, var det Taiwan eller New York City? Kanske jetlag slutligen blev det bästa av mig…

Värdnanten pekade på en stol för mig och föreslog kaffe. Jag hade varit uppe sedan gryningen så jag hoppade på erbjudandet. En kopp ljummet Nescafé anlände i en Texas-mugg, San Antonio skrapa över sidan. Det var utsökt. Medan hon slog tillbaka till köket för att avsluta matlagningen tog jag ett kort ögonblick för att bosätta mig i min omgivning. Det var den sista dagen i min tvåveckors resa, och jag var fortfarande på väg från sensorisk överbelastning. Men i det här huset just nu kände alla sig lugna. Och jag kände mig välkommen. Just då gled min mage högt och jag påminde om mitt syfte här. Jag undrade vad som kunde vara till frukost? En mer fiskmag och jag skulle skrika.

  Recept: Vitlök Parmesan Fries

Som om hon hörde min tveksamhet, kom en skål med ångande snövitbollar följt omedelbart av en tallrik med glistrande skivade sötpotatis. Hon nudged de klumpiga små bullarna mot mig och jag slog motvilligt en på min tallrik. Efter att ha blivit bombarderad med mer än några märkliga och okända ingredienser under resan, hade jag lärt mig att inte luras av något så oskyldigt som en skål med fluffiga dumplings. Jag tog en liten nibble, sedan en annan. Okej, fortfarande levande. Det var inte förrän jag nådde det köttiga centret som jag insåg att jag åt en förhärligad korvkaka: en smaklig fläsk fyllning blanketed i en mjuk jätte bulle. Det var hjärtligt, tillfredsställande, och i en underlig bemärkelse, bekant. Jag polerade av två i ögonens ögon.

Hon plockade på sin tallrik med sötpotatis och förklarade att hon tittade på hennes (redan smala) figur. Hon utarbetade sedan att hennes man och söner föredrog att äta ägg McMuffins till frukost, men hon tyckte om färsk frukt och grönsaker. Hon bekände att det var ett ständigt slag. (Jag visste genast att vi skulle klara sig fantastiskt. Min pojkvän skulle ha passat ganska bra också.) Jag nådde för en annan ångad bulle och frågade om receptet. Jag kunde inte vänta med att göra dem hemma; De skulle bli en stor hit med mina vänner. Hon stirrade på mig tomt en stund. “Åh, det baozi? Jag får dessa frysta i snabbköpet och värmer dem bara i mikrovågsugnen. ”

Jag satt i chock för ett ögonblick. Inte nödvändigtvis för att min läckra frukost kom från en låda, men att dessa främmande kvinnor, så konstiga för mig på så många sätt, egentligen inte var en främling alls. Hon var smart, och ärlig och helt unapologisk för sina val. (Och varför skulle hon vara?) En modern dam i alla ord. Hon nämnde då att hon faktiskt visste på vilket sätt att göra dem från början, men att de från butiken var lika bra. Kanske ännu bättre. Hon sa att de flesta familjer nu köpte dem frusna. Det var bara lättare. Jag nickade med fullständig förståelse – Blueberry Eggos är ingen främling till min brödrostugn.

  Recept: Instant Pot Mashed Potatis

Vi fortsatte chatta i brutet engelska för ett tag, diskutera mat och matlagning och familj. Jag lärde mig om hennes mans kärlek till T.G.I. Fredagens och hans besatthet med västerländsk mat. Jag lärde mig att hon lärde sig recept från amerikanska kokböcker, men föredrog fortfarande mycket sitt inhemska kök. Jag kunde bara ha satt och lyssnat i timmar. Men med en snabb blick på klockan hoppade hon ut ur stolen. Vi var sent på marknaden! Och precis som det var vi ute och gick till den största utomhusmarknaden “bönder” i New Taipei City. Och mitt äventyr fortsatte…


Ångad fläskbullar (Baozi)

Gör 16 bröd

 • För bullarna
 • 1 matsked

  (1 paket) aktiv torrjäst

 • 1 kopp

  varmt vatten, plus ytterligare efter behov

 • 4 koppar

  allsmält mjöl (jag gillar vitlilja)

 • 2 matskedar

  granulärt socker, uppdelat

 • 1 tesked

  dubbelverkande bakpulver

 • 1 tesked

  kosher salt

 • För fyllningen
 • 8 ounces

  fläskfärs

 • 1/4 kopp

  finhackad kinesisk kål eller bok choy

 • 1/4 kopp

  finhackade skalser

 • 2 matskedar

  Soja sås

 • 1 matsked

  sesamolja

 • 1 matsked

  sherry eller ris vin

För bullarna, i en liten skål, strö över jäst över det varma vattnet. Tillåt bevis tills bubbla och krämig, ca 10 minuter.

Sifta mjöl, socker och bakpulver i skålen av en stativblandare som är utrustad med degkrokfästet. Tillsätt saltet. Vrid blandaren på låg hastighet och häll i varmvatten-jästblandningen tills degen börjar bilda en boll. Om det ser för torrt, lägg till mer vatten, matsked med matsked tills det bildar en trasig klump. Fortsätt att knäda på låg hastighet i 5 till 10 minuter, tills degen är slät, glänsande och fjädrande vid beröringen.

(Växelvis, Du kan göra detta för hand: Dribba vattnet i en stor skål med mjölblandningen, med en hand för att långsamt blanda den i en cirkulär riktning. När den bildar den tunna klumpen, vrid degen ut på en mjölad bänk och knä för hand tills degen är jämn och blank.)

Placera degen i en väloljad skål, flip degen för att belägga den i olja och täcka med plastfolie. Förvara skålen på ett varmt, utkastfritt ställe tills det fördubblas i storlek, ca 2 till 3 timmar.

Förbered fyllningen (recept nedan). Skär 16 kvadrater (ca 3 tum) vardera av vax eller pergamentpapper. Spraya varje kvadrat med matolja.

Kasta degen ner och dela sedan i hälften. Rul varje halv i en rektangulär stock. Genom att använda en bakverksklippare, skär varje logga in i 8 delar. Rulla en skiva i en boll och forma den till en tunn, platt skiva (som en pannkaka). Försök att hålla skivans mitt tjockare än kanterna. (När du har ångat, håller bunten från att vara för doughy på ena sidan och för tunn på den andra.)

Sked en fyllnadsdocka i mitten av skivan. Dra kanterna upp runt påfyllningen och kläm ihop för att bilda en bulle. Lägg bunken på en kvadrat av pergamentpapper och täck med en handduk. Fortsätt denna process med resten av degen tills alla bullar är fyllda. Låt bullarna vila i 20 – 30 minuter.

Förbereda ångkokaren. Arbeta i satser, placera fyllda bollar (var och en fortfarande på sin pergamentstorg!) In i ångbåten, vilket gör att det finns utrymme på alla sidor. (De kokta bollarna blir upp till 50 procent större.) Jag placerade bunkarna sömmar ner så att de skulle ha en slät, rund topp.

Ångbunkarna i 15 minuter, ta sedan bort pannan och korgen från värmen. Låt sitta i 5 minuter innan du tar av locket. Ta bort pergamentpapper från botten av bullarna och servera omedelbart. Att värma upp värmebunkar (de kommer att hålla några dagar i kylskåpet), smäll i mikrovågsugnen i 30 sekunder eller ångdampa.

För fyllningen:

Kombinera fläsk, kål, scallions, soja, sesamolja och sherry i en stor skål. Avsätta.