Recept: Instant Pot Mashed Potatis

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Potatismos gör någon måltid lite bättre. Och låt oss vara ärliga – det skulle inte vara tacksägelse utan dem. Tyvärr kommer jag från en lång rad mashed potatisglömmare. Ett välbekant skrik hörde varje Thanksgiving var “The Potatismos!” Det kan innebära en av tre saker: Endera glömde någon att börja dem, någon glömde att de lagade mat (så potatiserna vände sig till en vattenig potatismos), eller någon glömde dem i köket och potatismoserna var kalla vid den tid de slå på bordet.

Detta bummade alltid mig ut. Jag menar, vi pratar potatismos här. Mirakel potatismos. Så jag bestämde mig för att förändra min familjs potatismapatis. Tack och lov var det ganska enkelt.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Min hemlighet till stora potatismos? Den elektriska tryckkokaren. (Och en semester “att göra” lista som inkluderar “starta potatiserna” skrivna i rött med en cirkel runt den.) Nu hörde enda gråt om potatismos runt mitt bord om hur bra de visade sig.

Och dessa potatismos är seriöst bra. Detta är inte en semestergenväg bara för att ta en genväg. Potatismos i en tryckkokare kommer ut smidigt och smakfullt varje gång. Dessutom, tack vare den “hålla varma” inställningen, bekymrar jag mig aldrig om att servera kalla potatismos. Det är en seger runt.

Annat än att använda en tryckkokare, finns det ingen hemlighet för mina potatismos. Du skalar enkelt en god mängd potatisar, staplar dem i tryckkokaren, lägger lite vatten och trycker på några knappar. Du behöver inte ens tärna potatisen.

  Vad är skillnaden mellan vit och grön asparges?

Efter kokning under högt tryck i några minuter, är potatisen öm och läs för att mosa. (Och om de inte är ömma, är det lätt att återvända locket till spisen och tillsätt några minuter tillagningstid.)

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Mitt favorit sätt att “mash” potatis är att använda en handhållen mixer. Så tekniskt gör jag piskad potatis, inte mashed. Om du föredrar täta potatismosar, ta en potatismasare, matkvarn eller elektrisk mixer.

Var noga med att hoppa över immersionsblandaren eller matprocessorn, eftersom de båda verktygen snabbt bryter ner stärkelsen i potatisen. Stärkelsen blandar med vätskan i potatis och blir till en gummy röra, vilket gör att det är ett roligt vetenskapsexperiment och en fruktansvärd sida.

Efter mashing potatisarna, tvätta tryckkokarens insats. Detta tar bort stärkelsen som klämmar fast i potten från att laga potatisen. Smör gryta potatis botten och sidor, lägg till ett stänk av tung grädde i botten av potten, sätt potatismos i potten och sätt på “håll varma” inställningen. Rör potatisarna ibland för att förhindra att de håller sig fast i potten. Om du har ett glaslock för din tryckkokare, är det här en bra tid att använda den. Om inte, se till att ventilen på locket är kvar i avluftningsläget.

När du är redo att servera, överför potatisarna till en serveringsrätt och toppa med smörklump och några hackade gräslök. Gör dig redo för att höra dina vänner och familj “ooh och aah” över dina perfekta potatismos. Hemligheten för hur lätt de skulle göra är säkert med mig.

Instant Pot Mashed Potatis

Serverar 8

 • 1 1/2 koppar

  vatten

 • 4 pounds

  russet potatis, skalade

 • 2 koppar

  halv och halv eller helmjölk, varm

 • 8 matskedar

  (4 uns) osaltat smör, vid rumstemperatur

 • 2 teskedar

  kosher salt

 • Färgad svartpeppar (tillval)

 • För att hålla varm:
 • 1 matsked

  smör, vid rumstemperatur

 • 3 matskedar

  halv en halv eller helmjölk

 • För servering:
 • 1 matsked

  hackad färsk gräslök (tillval)

 • 2 matskedar

  kallt smör (valfritt)

Sätt i en trådhylla i botten av en 6-korts elektrisk tryckkokare. Tillsätt vattnet. Placera potatiserna på stället. Stäng och lås locket. Ställ kocktiden i 20 minuter vid högt tryck.

När tillagningstiden slutar, töm inte tryckkokaren. Låt trycket släppa ut naturligt; Det kan ta cirka 15 minuter. När tryckventilen har fallit, öppna locket och överför potatisen till en stor skål.

Tillsätt hälften och mjölken och smöret. Mash med en potatismasare, matbruk eller ricer. (Eller pisk potatiserna med en handhållare eller handhållen mixer med låg hastighet med paddelfästet. Använd inte en blandare eller matberedare.) Lägg saltet, krydda med peppar om det behövs och rör om att kombinera. Smak och tillsätt mer salt och peppar efter behov.

För att hålla potatismosorna varm, tvätta insatsen i tryckkokaren för att ta bort matstärkelse. Sätt tillbaka insatsen i tryckkokaren och belägg botten och sidorna på insatsen med smöret. Lägg till halv och hälften eller mjölken. Sked i de varma potatismosorna, men rör inte om. Skydda med ett glaslock eller tryckluckans lock. Om du använder tryckluckans lock, se till att stängningsventilen öppnas. Slå på “håll varm” inställningen. Rör försiktigt potatiserna var 20: e till 30 minuter för att förhindra att de håller sig fast i potten.

När du är redo att servera, sked in i en serveringsrätt och topp med hackad gräslök och några smörbitar.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 4 dagar. Uppvärmning av rester med denna metod.