Recept: Slagta potatis med Gouda och Pepparrot

Jag har aldrig i mitt liv stött på dåliga potatismos. (Jag tar tillbaka det. Potatisflakor och en blender kommer att tänka på.) Men vanligtvis diskriminerar mina smaklökar inte: kräm, kärnmjölk, vitlök och parmesan är alla välkomna tillägg till min favoritspuds och jag kommer aldrig att vända näsan upp på gräddeost, tryffelolja, till och med pulveriserad ranch. Jag kan försäkra dig om att jag kommer att äta några potatismos – alla potatismos – med glatt glädje. Men efter att ha slukat dessa gulda krossade potatis för andra gången, kan mina standarder ha just ändrats.

Jag piskade först upp dessa potatisar för en middag fest med vänner. Kyckling marsala var headlining på menyn, och jag ville ha en dekadent sidrätter att njuta av varje bit av kvarvarande sås. När jag gjorde lite internetforskning var jag fascinerad av ett copycat recept på Cheesecake Factory “berömda” potatismos som innefattade gulda och pepparrot. Även om det har varit år sedan jag åt på en Cheesecake Factory, kunde jag fortfarande komma ihåg att de var (syndigt) läckra.

Jag kände mig modig, bestämde mig för att jag skulle gå iväg själv och göra mitt eget recept, men med hjälp av copycatreceptet som inspiration. Jag började med mitt grundläggande mashed / krossat potatisrecept (obehandlade röda potatis, smör, varm mjölk) och tillsatte gouda och pepparrot lite i taget. Resultaten var kanske de mest dekadenta och gudomliga potatis jag någonsin hade haft. Om kycklingmarsalaen inte hade varit så bra, kanske potatiserna kanske har uppstått hela måltiden.

Efter många förfrågningar fick jag äntligen att skriva ner mitt recept så att du kan njuta av det också. Jag ska säga, detta är en mäktig rik maträtt. Dessa potatisar är förmodligen lite överdrivna för din typiska nattmåltid, men de är helt perfekta att rulla ut för en sittande middag eller semesterns spridning. Gulden, medan den är subtil, lägger till en fantastisk konsistens, och pepparrotet, medan den inte kan upptäckas av de obekanta gästerna, ger den lilla extra popen. (Den “hemliga ingrediensen” om du vill.)

  Recept: Butternut Squash och Parmesan Dip

Med de sista dagarna på vintern på oss, piska upp dessa potatis innan det är för sent. Jag kan inte tänka mig en bättre ursäkt för att kasta en fest och njuta av en god måltid med vänner.


Krossad potatis med Gouda och Pepparrot

Serverar 6 till 8

 • 3 pounds

  obehandlade röda potatisar, skuren i åttonde

 • 1 matsked

  kosher salt

 • 3 matskedar

  osaltat smör

 • 1 kopp

  hel eller 2% mjölk

 • 2 koppar

  strimlad gouda (ca 6 ounces)

 • 1 matsked

  beredd pepparrot

 • Kosher salt och nybakad svartpeppar, efter smak

Placera potatis och salt i en stor lagergryta och täck med vatten. Koka upp och laga potatis tills det är mycket ömt när det prickas med en skarp kniv. (Detta kan vara var som helst 20-30 minuter beroende på potatisens storlek.) Töm och återvänd till potten.

Värm smöret och mjölken i medelstora kastrull över medium värme tills smöret smälts och mjölken värms igenom. Rör mjölkblandningen i (fortfarande heta) potatis, följt av gouda och pepparrot. Krossa potatisen till en tjock och krämig, med några små bitar potatis hela tiden med en potatismaskare. Säsong med kosher salt (2 1/2 teskedar var det perfekta beloppet för mig) och massor av nybakad peppar.

Relaterad: Från Bacon Potato Bites till Mikrovågskakor: 10 Great Potato Recipes

(Bilder: Nealey Dozier)