Recept: Red Lentilsoppa

(Bildkredit: Coco Morante)

Linssoppa är tröstande, enkel och lätt att kasta ihop. Det är min smekmånad när jag vill ha något hjärtligt men friskt när jag känner att min kropp behöver en återställning från en flod av överdådig äta eller när jag har till uppgift att mata vegetariska eller veganska vänner på en kall dag. Den här förkortade röda linseversionen är den som jag gör oftast, och det misslyckas aldrig med att behaga.

Röd linssoppa: Se på videon

Röda linser är perfekta för weeknights, eller när du har bråttom för att få en måltid på bordet. På grund av hur de bearbetas, avskalas och delas före förpackning, lagar de sig snabbare än någon annan mängd baljväxter, även om de är något lägre i fiber än de större hela sorterna. Observera också att medan de är en härlig laxrosa i förpackningen, ändras deras färg när de lagar mat, bleknar till en gyllene nyans som de smälter i en soppa, gryta eller karry.

(Bildkredit: Coco Morante)

Men deras snabbhet är så uppskattad. En halvtimme är allt som krävs för att gå från stovetop till bordet, och mycket av den tiden är obevakad.

Medan soppan simmar, har du lite tid att räkna ut vad du ska servera bredvid det. Jag kopplar ofta linsensoppa med korvigt bröd, rostar det med ett munstycke olivolja och lite strimlad parmesanost om jag känner mig övertygad. Skiv brödet tillräckligt tjockt för att riva av fina stora hunks – perfekt för att dunka och sopa upp de sista dropparna av soppa.

  Recept: Brown Rice Congee med Shiitake Svamp och gröna

(Bildkredit: Coco Morante)

Tänk på att fylla dina skålar med en virvla runt pepparolivolja, en snygg yoghurt eller min personliga favorit, gremolata. Denna enkla kombination av hackad vitlök, persilja och citronskal ger soppan en stans friskhet och lyser upp skålen.

(Bildkredit: Coco Morante)


Röd linssoppa

Serverar 4

 • 1 matsked

  olivolja

 • 1

  stor morot, tärningar

 • 2

  stora stjälkar selleri, tärningar

 • 1

  liten gul lök, tärningar

 • 1/2 tesked

  kosher salt, plus mer efter behov

 • 1 kopp

  torkade röda linser

 • 4 koppar

  vatten eller låg-natriumbuljong

 • 1

  hela fjällbladet

 • 2 matskedar

  nypressad citronsaft (från 1/2 stor citron)

 • För servering: Olivolja, yoghurt eller annat pålägg (tillval)

Värm olivolja. I en medium (2- till 3-kvarts) gryta eller nederländsk ugn över medelvärme tills det skimrar. Tillsätt moroten, selleri, lök och salt och rör om att kombinera. Täck och låt grönsakerna svettas, rör om ibland tills löken är mjukt och genomskinligt, ca 5 minuter.

Lägg linserna, vattnet eller buljongen, och lövbladet och koka upp det. Minska värmen till låg och låt sjuda, täckt, tills linserna börjar falla, ungefär 20 minuter.

Stäng av värmen och rör i citronsaften. Smak och krydda med salt efter behov. Ladla i skålar och servera med påfyllningar om så önskas.

Receptanteckningar

Lagring: Återstoden kommer att hålla kylningen i 5 dagar.

Fler tilläggsalternativ: För att suga upp soppen strax före servering, fyll den med en duggregn av pepparolivolja, en dollop vanlig yoghurt, en strö av sumac eller en sked gremolata.

Receptvariationer: Detta recept är baserat på bara grunderna – du kan verkligen lägga till en tesked garam masala, italienska örter eller någon annan kryddblandning för att krydda saker lite om du vill. Bara tillsätt kryddorna tillsammans med linser och buljong.