Recept: Hemlagad karamelsirap för ditt kaffe

(Bildkredit: Nick Evans)

För mig är det inte mycket bättre än ett iskallt kaffe på en varm sommardag. Ett problem men: Om du vill söta ditt kaffe har du bara några alternativ. Alternativ en är att använda socker, vilket är svårt att lösa upp och kan resultera i en hög med sockergunk längst ner på ditt glas. Alternativ två använder en butiksköps kaffe sirap, men de tenderar att vara cloyingly söta och smakade med skräp.

Det dolda tredje alternativet är att göra din egen sirap hemma. Denna enkla karamelsirap är inte så svår och kommer att ge ditt kaffe en vacker rik smak.

(Bildkredit: Nick Evans)

Att göra karamell kan vara svårt om du använder den i desserter och godis, men för en kaffesirap så här, lyckligtvis behöver vi inte vara lika exakta! Vi behöver inte oroa dig för temperaturen eller den specifika färgen eller något liknande – vilket gör vårt jobb mycket enklare.

För att börja, rör om sockret och ca 1/4 kopp vatten i en liten kruka över låg värme. Tillsätt också en liten munstyckssirap, vilket hjälper till att hålla sirapen från att kristallisera i potten. (Om du vill undvika majssirap kan du använda honung istället men det ändrar smaken något.)

När blandningen är upplöst kan du vrida upp värmen till medelhög och koka sirapen (täckt) i ca 2 minuter för att hoppa på karamellprocessen. Ta sedan av det och rör det hela tiden tills sirapen är en ljus gul färg. Du kan bli mörkare om du vill ha en djupare karamell smak, men jag rekommenderar att du försöker på den lättare sidan först – det här kommer att ge ditt kaffe den subtila karamellmakten.

  Vad är det snabbaste sättet att mogna en persika?

När det är den färg du vill ha, försiktigt ta bort det från värmen och rör i den andra 1/2 koppen vatten. Gör så mycket långsamt som det kommer att hysa och kan splasha, vilket kan bränna dig. Rör också in vanilj och en nypa salt.

(Bildkredit: Nick Evans)

Om du använder sirap för iskoffe, är det bäst att kyla ner det innan du använder det. När du har hängt på processen är det också enkelt att dubbla eller tredubbla receptet. Sirapen kommer att hålla sig vackert i kylskåpet i många månader. (Denna sirap gör också en utmärkt matgåva till en kollega-älskare!)

Serveras varmt eller kallt, denna sirap är det perfekta tillägget till ditt morgonkaffe.

(Bildkredit: Nick Evans)


Hjälmlagad Caramel Kaffesirap

Gör 1 kopp; serverar 8

 • 1 kopp

  socker

 • 3/4 kopp

  vatten, uppdelat

 • 1 tesked

  glukossirap

 • 1 tesked

  vanilj extrakt

 • Nypa salt

I en liten, stabil potten kombinerar du sockret, 1/4 kopp vattenvatten och majs sirap. Rör om låg värme tills den är upplöst.

När sockret har löst sig helt, vrid värmen upp till medelhögt, täck potten och låt koka i 2 till 3 minuter. Ta bort locket och rör kraftigt när karamellen fortsätter att laga mat. Rör om värme tills blandningen är en ljus gul färg.

Ta bort karamellen från värme. Häll försiktigt i resterande 1/2 kopp vatten. Var försiktig när du rör om vattnet i karamellen eftersom det kan splasha. Rör i vanilj och en liten nypa salt.

Denna sirap är bäst om du låter den svalna helt innan du använder den. Tillsätt 1 till 2 matskedar sirap för att smaka åt 8 gram kaffe. Sirapen kommer att hålla sig vackert i kylskåpet i några månader.

Receptanteckningar

Karamellframställning kan vara en finaktig sak, även ett lätt recept som detta. Om du lagar det för länge, det kan brinna eller om du inte lagar det tillräckligt snabbt, kommer vätskan att avdunsta innan sockret karamelliserar och det kommer att stelna i potten. Bli inte avskräckt om du förstör ett parti!