Recept: Havarti, persilja och vitlökostboll

Jag kunde inte motstå – här är ytterligare ett ostbollrecept för din vinterunderhållning. Den här är ljusare och friskare, med en skarp vitlök smak och mjuka bitar av Havarti blandad i gräddeost. Smaken av osten är lite mildare, lite mer dämpad, så de ljusa smakerna av vitlök och persilja kan leda ut. Jag rullar den i rostade pinjenötter och serverar med fullkornskakor.

Ett tips för att rulla ostkulor i en fin form: låt ostblandningen härda i kylskåpet innan du försöker rulla det i en beläggning. Det ska vara mycket mjukt och rinnande efter att du har blandat det i matberedaren eller med en mixer, och det blir svårt att rulla snyggt. Låt det fasta i ungefär en halvtimme tills det är konsistens av lera, rulla sedan det.

Havarti, persilja och vitlökostboll
gör cirka 10 uns

6 gram Havarti-ost
4 uns (halv paket) fullmjölkad ost
4 vitlöksklyftor, skalade och trimmade
1/4 kopp platta persilja
1 tesked pepparrot (tillval)
Salt och peppar, efter smak
1/2 kopp rostade pinjenötter

Låt ostarna sitta vid rumstemperatur i ungefär en timme för att mjukna. Snurra de rostade pinjenötterna i en liten matberedare, tills de är knäckta i mindre bitar. Ta bort och lägg åt sidan på en stor tallrik. Blanda vitlök, persilja och pepparrot till en pasta i matberedaren och lägg sedan till ostarna. Blanda tills det är väl blandat. Smak och tillsätt salt och peppar.

Låt blandningen fasta upp i kylskåpet och rulla in i en boll och täcka med knäckta pinjenötter. Servera med fullkornskakor.

  Recept: Kaffe Chip Ice Cream