Öl med middag: Grunderna för att koppla öl och mat öl sessioner

Vi kommer förmodligen att få lite värme för att säga detta, men vi finner det oändligt lättare att para mat med öl än med vin. Mellan de rostade malterna och växtbaserade humle har hantverksbröd så många nyanser av smak att det verkar som att det måste finnas något där inne att du kan matcha till din middag. Här är var du ska börja!

Den allra första regelen att para öl och mat är att allting går. Allvarligt! Om du är på humör för en stout men du vill också grilla upp lite fisk, finns det inga regler som säger att du inte kan göra det här. Under alla mina år med att dricka öl har jag inte en gång kommit över en parning som är ute och ut inte arbete. Vissa parningar är bättre än andra, för att vara säker, men din egen smak är den slutliga domaren.

I allmänhet tänker man om parning av ölns intensitet med matens intensitet – lättare öl som bleke öl och pilsners med aptitretare och sallader. tyngre öl som stouts med starka, rika huvudmåltider. Tänk på de viktigaste smakerna i ölen (malet, hoppy, nutty, citrus, fruktig etc.) och koppla ihop dem med de viktigaste smakerna i din måltid (rostad, kryddig, smaklig, smörig, söt, etc.).

Om du har en förlust, kan de klassiska ölformaten från en viss region eller ett land alltid kopplas till de klassiska rätterna från samma land. Lagrarna går till exempel bra med hjärtlig tysk mat som korv och kålrullar. Brittiska stouts är perfekta med någon pubmat. Och belgiska öl kan hantera nästan allting!

Det finns vissa livsmedel som fungerar särskilt bra med vissa vanliga ölstilar:

Blek ales – Sallader, lätta aptitretare, fisk och skaldjur

Indien Pale Ales (IPA) – IPA kan stå upp till lite mer rikedom och smak. De kan gå bra med saker som drackad fläsk, pizza och stekt kyckling, samt lättare sallader och fiskrätter. Och om du gillar värme, prova en IPA med kryddig mat – hoppinessen pumpar verkligen upp kryddkvoten!

Hefeweizens och Wheat Beers – Fruktfat, middagssallader, sädessallader och desserter gjorda med varma kryddor (nötkött, kanel, muskotnöt).

Amber Ales – Ambers är en bra medelålders öl och går bra med nästan allting: hamburgare, grillad ost, grillad kyckling, soppor och grytor

Stouts och bärare – Grill, grytor, braised rätter – någon form av kötträtt, verkligen. Också rika desserter med choklad- och espressomaker.

Vad är några av dina favorit öl och matföreningar?

Relaterad: Ölmärkning: Vad betyder “Imperial” Mean?

(Ursprungligen publicerad 20 april, 2010.)

(Bild: Flickr medlem James Cridland licensierad under Creative Commons)