Recept: Dammsäker lax bakad med olivolja och örter

(Bildkredit: Alexis Buryk)

Vi har märkt att fisk verkar skrämmande många kockar i hemmet. De är rädda för att överkoka det, underkokar det eller på annat sätt förstör en dyr middag. Denna metod för matlagning lax är platsen för att starta för en kock som är skrämmad av fisk, för processen är riktigt idiotsäker. det finns nästan inget sätt att förstöra det.

(Bildkredit: Alexis Buryk)

Nycklarna är den låga bakningstemperaturen och olivoljan. Fisken piskar i grunden i en mycket grund pool av olivolja, skyddad mot värmen av oljan nedan och en pasta med örter på toppen.

Tillsammans håller oljan och örterna fisken från överbagning, så även om den kokar i 5 minuter för lång, kommer den fortfarande att vara fuktig, öm och falla ihop på gaffeln.

Se detta recept i aktion: Hur vi värd en enkel söndags middag med en liten hjälp från Kitchn Cookbook

(Bildkredit: Alexis Buryk)


Dammsäker lax bakad med olivolja och örter

Serverar 4

 • 1/4 kopp

  plus 2 matskedar olivolja

 • 1 1/4 pund

  laxfilé

 • Flakad havsalt och nymalt svartpeppar

 • 1

  stor skalot, grovhackad (ca 1/4 kopp)

 • 1/4 kopp

  (löst packade) färska dillfrön

 • 1/4 kopp

  (löst packade) färska bladblad persilja eller dragonblad

 • Zest av 1 citron

Värm ugnen till 250 ° F. Häll 1/4 kopp olivolja i en liten bakpanna som en rund kakspanna, bara stor nog att hålla hela laxen. Lägg laxens helsida ner i olivoljan. Stänk generöst med salt och peppar.

Blanda sjalot, dill, persilja och citronskal i en mathackare eller liten matprocessor. (Alternativt, hacka skaloten och örterna mycket bra och blanda noggrant med övriga ingredienser.) Blanda i 2 matskedar olivolja. Smaka på denna örtpasta över laxen.

Baks laxen i 22 till 28 minuter beroende på tjockleken på laxfiléen. För att söka efter doneness, sätt in gafflarna i en gaffel i den tjockaste delen av fileten och dra försiktigt. Om fisken flingar lätt, är det gjort. Om det fortfarande är smutsigt, och om gaffeln är svår att dra ut, baka laxen i 5 minuter och kolla igen.

För att betjäna laxen, glida försiktigt en spatel under fisken och ta bort den till en skärbräda. Använd en vass kniv för att skära filéen i fyra lika delar. Lyft fisken ifrån sig från huden för att servera. Servera med ris eller färskt bröd och en generös grön sallad.

Receptanteckningar

Reprinted from Kitchn Cookbook av Sara Kate Gillingham och Faith Durand. Copyright © 2014. Fastighet av Clarkson Potter, en division av Penguin Random House, LLC.

  Hjärtat Middag Recept: Spanska Beansoppa (Potaje de Garbanzos)