Hur man förbereder och serverar Raclette

Raclette är en fast, skarp ost från Schweiz som är centrum för en populär vinterevenemang i de alpina delar av Europa. Osten är gjord av komjölk och är salt och kan komma i variationer med vin, peppar och örter.

Ordet “raclette” kommer från franska ordet “att skrapa.” Raclette utgör en enkel måltid som hyrderna åtnjutit på fälten. De skulle koka upp några potatisar och värma en sten och smälta lite av racletteosten på den heta stenen. Efter smältning skrapades osten av och serverades på toppen av potatisarna. Raclette har en lång historia och har nämnts i medeltida skrifter.

I dag är raclette tillagad i speciella raclette kokkärl istället för på heta stenar. Det finns två typer av raclette matlagningsverktyg. En är enheten nedan:

Den raclette kilen är fäst vid en svängarm och förs till värmekällan. När osten är mjuk, skrapas den på potatis.

Denna typ av raclette-pan är vanligare och lättare att använda. Skivor av raclette placeras i de små nonstickpannorna, kallade coupelles, vilka placeras under broilern på raclettepannan. Raclette kokkärl kan ha 8 till 12 kupéer, vilket gör dem till en idealisk apparat för att äta en fest, eftersom varje gäst kan laga sin egen ost efter eget tycke. Kött och grönsaker kan grillas på grillen ovanpå.

Den smälta osten serveras över kokta potatisar, och skivad kall kött, stekpannor, cornichon pickles och syltade lök serveras traditionellt på sidan. Ett torrt vitt vin är bäst att följa med denna maträtt. Detta är en mycket enkel och ödmjuk måltid och mycket fyllning.

Vill du ha en raclettefest i vinter? Du kan få grunderna online!

  Recept: Blood Orange Mimosa Pitcher Cocktail

8-person Raclette pan på bestick och mer för $ 89,95 – en stjäl!
Cornichons på iGourmet – $ 4,99
Racletteost för $ 11,99 / lb hos iGourmet
Meats & Charcuteries kategori sida på iGourmet

Observera: racletteost är lite “stinkig” vid första lukten. Var inte avstängd; smaken är väldigt annorlunda än lukten. Ge det en chans, Bon appetit!