5 saker du kanske inte vet om tranbär

(Bildkrediter: Handgjorda bilder / Shutterstock)

Oavsett om du öppnar en burk med tranbärsås eller gör din egen fina komposit, är tranbär en nödvändig del av Thanksgiving-menyn. Dessa små juveltonade frukter har faktiskt en rik amerikansk historia som motiverar sin plats på våra bord. Här är roliga fakta om tranbär som du kan bryta ut på Thanksgiving middag för att imponera på din familj och vänner!

1. Tranbär är en infödd amerikansk frukt.

Tranbär, tillsammans med blåbär och Concord druvor, är infödda till Nordamerika.

2. Tranbär användes för mer än att äta.

Tranbär användes ursprungligen för att bota kött, läka sår och färgämne.

3. Cape Cod är inte enda jordbrukare av tranbär.

Medan tranbär första gången registrerades som odlad på Cape Cod i Dennis, MA, 1816 och tranbär fortfarande odlas på Cape Cod, odlas ungefär hälften av landets tranbär i Wisconsin. New Jersey, Oregon och Washington växer också tranbär.

(Bildkrediter: Richard Cavalleri / Shutterstock)

4. Tranbär växer inte i vatten.

Du har nog sett Ocean Spray-reklamfilmer med odlarna som står höga i tranbär som flyter i vatten. Tranbär växlas faktiskt på vinstockar i sandmossar eller kärr, som sedan ibland överväldigas översvämmade under skörden, eftersom tranbär flyter, vilket gör dem lättare att dra in och skörda.

5. Tranbär användes för att förhindra skörböjning.

När skörbjäll var vanlig bland seglare och pirater var tranbär den amerikanska substitutet för kalkar på sjöresor för att förhindra skörbjugg eftersom de har ett högt C-vitamininnehåll.