Gör eller köp? Kombucha

Vi är avid fans av detta kolsyra, surt, jäst te. Det träffar platsen när eftermiddagen doldrums sätter in, och det gör ett överraskande bra non-alcoholic alternativ för middagspartier. Men på $ 3 eller mer en pop för en 16-ounce flaska, har vi funderat på meriterna att göra vår egen. Några tankar?

För jämförelse använder vi GT: s Synergy Kombucha, som säljs hos Whole Foods och många andra gourmetbutiker. För den hemlagade versionen följer vi Cambrins instruktioner för hemlagad kombucha, med Peapod och Kombucha Brooklyn för priser på ingredienserna och Amazon och Kombucha Brooklyn för utrustningen.

• Hur man brygger din egen Kombucha på Re-Nest
• Kombucha Brooklyn – En bra källa för både lokala New York kombucha och DIY kit

KOSTNADSFÖRDELNING

GT Synergy Kombucha (16-oz flaska):
TOTALT: $ 2,99 (vid vår lokala Bay Area Whole Foods)
PER SERVING (8 oz): $ 1.50

Hemlagad Kombucha (1 gallon partier)

UPPSTÄLLNINGSKOSTNADER:
BRITA krukare och filter: $ 21,99
1 gallon glas bryggburk: $ 15,00
Cheesecloth för att täcka burken: $ 3.95
Ett gummiband för att säkra trasan: $ 0.00
Några flaskor för att lagra det färdiga teet: $ 10,99 (12 pintstorlek konservburkar)
1,2 koppar kombucha från en tidigare sats som en syrastartare: $ 2,99 (Synergy Kombucha)
1 kombucha kultur, eller scoby: $ 15

Återkommande kostnader:
Kombucha och kulturen från tidigare satser kan användas för att göra nästa sats.
4 liter filtrerat vatten: 0,00 kr
8 tepåsar: $ 1,39 (Yogi Green Tea från Amazon används som referens här)
1,5 koppar vitt socker: $ 0,55

TOTALT UPPFRONT: $ 69,92
TOTAL RECURRING: $ 1,94
KOMBINERAD TOTAL: $ 71.86
INITIALKOSTNAD PER SERVICE: $ 4.49
PER SERVICE EFTER RECOUPING UPFRONT COSTS: $ 0.12

  10 kaffeabonnemang som låter dig ha kaffebönor levererade till din dörr

TIME BREAKDOWN

Mycket av tiden som krävs för att göra en sats av kombucha är passiv väntetid. De första stegen involverar kokande vatten, stupar teet i ca 20 minuter och sedan lösar sockret i varmt te. Den kombucha och scoby läggs till och den täckta burken lämnas på en mörk plats i cirka två veckor. Efter den här tiden tar du bort den nya scobyen och en liten kombucha för din nästa sats och överför vad du ska dricka i burkar eller flaskor. Dessa lämnas i ytterligare några dagar för att karbonat, och du är klar!

När du väl har hängt på det och ser hur snabbt du dricker dig genom en gallonsats, tycker vi att det skulle vara lätt att utveckla en rutin så att du alltid hade lite kombucha i kylskåpet och lite mer bryggning i garderoben. Detta skulle göra väntetiden verkar som, ja … inte riktigt väntar. Så den totala tiden som spenderas på att göra kombucha skulle i allmänhet vara cirka 30 minuter varannan vecka.

BEKVÄMLIGHET

När du kom in i en rutin, verkar bryggning av din egen kombucha som om det skulle vara lätt nog. Att dra en flaska från kylskåpet är ännu bekvämare än att stoppa i affären!

Den enda försiktigheten här är svårighetsgraden. Brewing kombucha låter lätt när vi läser om det, men vi har också hört från vänner att det tog flera inte så bra (eller till och med misslyckade) partier innan de verkligen tänkte ut saker. Återigen låter det som om det finns ett uppriktigt engagemang för att lära sig processen och arbeta genom några satser innan de går in i en vanlig rutin.

  Allt du behöver veta om melasser

Smak och hälsa

Butiksköpta kombucha och hemlagad är förmodligen ganska jämn i denna kategori. Kommersiell och hantverksmässig kombucha tillverkas nästan alltid med naturliga, organiska ingredienser och finns i en mängd mycket goda smaker.

GÖR ELLER KÖP?

Om du är fan av kombucha och dricker det med vilken frekvens som helst, tror vi definitivt att du själv är ett värdefullt försök. Uppgifterna är relativt minimala för ett sådant projekt (och låt oss vara ärliga, de flesta av oss använder redan vattenfilter och har konservburkar sitter). Därefter är besparingarna tydliga. Brygningsprocessen verkar relativt lätt, speciellt när du hänger på det, och hela idén verkar bara mycket kul för oss.

Å andra sidan, om du bara njuter av kombucha ibland som en speciell behandling, så brukar det självklart inte vara så tillfredsställande eller betydelsefullt för dig själv.

VÅR VERDIKT: Göra!

Brewar du din egen kombucha? Vad tror du?

Relaterad: Ölgranskning: Lambrucha från Vanberg & DeWulf

(Bilder: GT och Cambria Bold)