Gör alltid detta när du gör en sats med hårdkokta ägg

Det här köket magiska kommer att förändra sättet du äter hårdkokta ägg

Utan att misslyckas, är en stor sats med hårdkokta ägg en vanlig del av min söndagsmatberedning varje vecka. Ibland gör min make dem och pinnar med sin föredragna stovetopmetod, medan jag föredrar att göra dem i Instant Pot. Men en sak är säker – oavsett hur vi gör våra hårdkokta ägg, det finns en viktig sak som vi alltid gör för ett bättre resultat.

Kall alltid ägg i ett isbad efter kokning

När äggen har slutat koka, använd en stor slitssked för att överföra heta ägg i en skål med kallt isfyllt vatten. Den skarpa temperaturskillnaden chockar ägget en gång nedsänkt och har två viktiga fördelar: det slutar laga matlagning omedelbart och gör ägget lättare att skrälla.

Ännu en gång en pott kokt ägg tas bort från värmen fortsätter de att laga mat på grund av övermatning. Den fortsatta ökningen är temperaturen orsakad av den kvarhållna värmen i ägg och vatten. Det kan ofta vara tillräckligt för att ta ett kokt ägg från perfekt kokt till överkokt. Använda ett isbad för att chocka ägget och omedelbart kyla dem slutar helt ytterligare matlagning.

Att sticka justkokta hårdkokta ägg i ett isbad är också ett viktigt steg för att göra dem lättare att skrälla. Shocking ägg med snabb kylning kontrakterar äggvitorna, vilket frigör dem från äggets membran. Det tillverkar också äggvita proteiner, vilket gör dem lättare att skrälla.

Hur man lagar ägg i en elektrisk tryckkokare

(Bildkredit: Kelli Foster)

Hur man gör det

Strax före ägget avslutar matlagningen, fyll en stor skål med kallt vatten och isbitar. En metallskål är det bästa valet för ett isbad eftersom det behåller kyltemperaturen väl, men vilken typ av skål som helst kommer att fungera. När äggen är färdiga matlagning, använd en slitssked för att överföra dem från kruken till isbadet. Håll dem nedsänkt till helt coolt, ca 15 minuter.

Våra favoritrecept att göra med hårdkokta ägg

  • Avokado Deviled ägg med allt Bagel Spice
  • Pesto och Egg Baguette Sandwich
  • Falafel Scotch Eggs
  • Hur man gör klassisk äggsallad
  • Medelhavet frukost Pitas