Fyra skäl till att potatisbullar härskar

Ah, potatisrullar. De gammaldags, tillförlitliga, lite snygga amerikanska skatterna gör en långsam återkommande tillfredsställande brödbehov utöver crusty baguetter eller surdegskivor.

Jag har länge känt om att använda potatis i bakverk eftersom min mamma gjorde oss en chokladkaka för varje födelsedag som gjordes med riven potatis. Hon kallade det hennes “hemliga ingrediens” och vi insåg snart att vi inte skulle avslöja det för vänner eftersom det låter ganska udda. Men det är utan tvekan en stunner av en lätt och fuktig chokladkaka.

Så när jag hade potatisrullar på en grill nyligen gjorde jag lite forskning och lärde mig varför de är så älskade och så speciellt luftiga. Om du aldrig har haft en potatisrulle, är de vanligtvis gjorda med potatismos, vilket ger dem en karakteristisk ljushet. I sin juliutgåva, Cooks Illustrated utforskar varför att använda en stor koncentration potatismos i varje liten bulle verkligen producerar de allra bästa rullarna. De kallar “nästan godtycklig brödbakning.” Musik för mina öron! Cooks Illustrated är fyra skäl till varför potatisbullar härskar:

1. Snabbare uppgång: Potatis innehåller kalium som orsakar att jäst stiger snabbare än vad det skulle med bröd som bara innehåller vete.

2. Light Crumb: När du kokar potatis förstorar den stärkelsemolekylerna. Detta gör det svårt för proteinerna i mjölet att bilda gluten (ljusets fiende, luftiga bröd och bakverk).

3. Fuktig textur: Potatisstärkelse absorberar mer vatten än vetestärkelse, vilket leder till en fuktig konsistens.

4. Längre hållbarhet: Brödet kommer att säga mjukt i dagar tack vare potatisstärkelsemolekylernas förmåga att hålla vete stärkelse från att bli föråldrad.

  Baksteknik: Hur man bildar en rundbröd

Gör du potatisbullar, eller använd ofta potatis i din bakning?

Relaterad: Recept: Potatisdegrullar

(Bild: Flyttbara högtider)