Zašto je koža breskve neizrazita?

Najbolji način odabira savršenog breskve

(Slika: Christine Gallary)

Sa sezonom breskve gotovo na nama, vrijeme je da konačno odgovorim na pitanje koje mi se svake godine križem: zašto su breskve obložene mekanom fuzz-om? Ako ste ikad pojeli svježu breskvu, siguran sam da ste se isto pitali. Vrijeme je da konačno staviš svoju znatiželju na počinak, jer imam odgovor za vas.

Neizrazita koža dodaje sloj zaštite

Iako ne postoji dokazani razlog zašto breskve imaju nejasnu kožu, postoji nekoliko vrlo vjerodostojnih teorija koje upućuju na vanjsku neizrazitu prevlaku kao dodatni sloj zaštite. Smatra se da je to obrambeni mehanizam koji štiti vrlo nježnu kožu breskve od suvišne vlage i grešaka.

Budući da breskve imaju iznimno tanku kožu, izlaganje prekomjernoj količini vlage iz kiše i rose može uzrokovati preuranjeno trulež. Te nejasne dlake neće štititi plod od jakih oborina, ali korisne su uz laganu kišu i rosu, držeći manje kapljice vode i spriječavaju im da se naseljavaju na osjetljivu kožu ploda.

Iako ne drži cijeli život kukaca, neizrazita koža na brescima također se smatra da štiti od malih životinjica jer djeluje kao nadražujuće za određene insekte.

Jeste li ikada primijetili da su breskve s većine farme stoke i poljoprivrednika tržištima imaju znatno više fuzz nego one koje ste dobili u trgovine? To nije pukotina. Velik dio prekomjerne zamućenja može se ukloniti pranje ili s blagim četkama ili mokrim noževima i često se obavlja prije isporuke komercijalno prodaje bresaka.

Odaberite savršene breskve: Savjeti za odabir savršenog breskve

Kako Georgia breskva dobiva Picked

(Slika: Erika Tracy)

  Majhni prostori: Dining Dining

Prođite pored Fuzz

Nije obožavatelj zamagljenja? Niste sami, a postoji nekoliko načina da još uvijek dobijete ispunjavanje slatkog ljetnog kamenog voća. Uklanjanje breskve kože je stvarno lako; to je mala cijena za plaćanje radosti ugriza u zreloj, sočan breskve upravo onako kako vam se sviđa. Umjesto toga, dođite do nektarina umjesto toga. Na ovim kamenim plodovima, koji su gotovo genetski identični s breskvama, nećete naći nijansu. Varijacija gena koja postavlja dva različita računa razlikuje se od kože.

Čitaj više: Koja je razlika između breskve i nektarina?

Osnovni recept bresaka za ljeto

  • Slasno rajčica breskve i Tarragon Pot Pie
  • Sladoled đumbir breskve
  • Svježi breskve smrznuto jogurt
  • Breskva od breskve
  • Breskva i tartu