Bra fråga: Hur kokar jag med karrypulver?

Här är en bra fråga från läsaren Chris, som frågar:

Kära Kitchn, Har du några förslag på matlagning med curry? Jag köpte tre olika sorters curry som drivs från Penzeys. Jag är verkligen in i de varma krydda smakerna och vill gärna integrera dem i några enkla kvällsmåltider.

Jag försökte detta recept Curried-Squash och Red-Lentil Soup igår. Jag väntade skikt av smaker: rik squash, jordnära bönor och curry-värme. Istället hade soppan bara den här en platta krydda noten. Inte särskilt tilltalande. Kan du ge mig mer råd om matlagning med curry? Tack för hjälpen.

– Chris

P.S. Vet du hur garam masala och currypulver är olika?

Chris, vi kollade på receptet (även bilden ovan), och vi har några idéer om varför det inte visade sig vara väldigt intressant.

• När du försöker utveckla indiska smaker och kryddor i din matlagning, kom ihåg att de flesta indiska matlagning bygger på en flerskiktad process för att bygga kryddor och smak. Ett kryddpulver är inte det primära sättet att såser och soppa får sin smak. Smaken är vanligtvis byggt långsamt genom att laga hela kryddor med lök och sedan sveda lökarna med kryddor och olja (och ibland malda kryddpulver) tills smaken helt permeates bassåsen. Pulverformiga kryddor läggs vanligen i närheten av matlagningen som en avslutande smaksprickning – inte den viktigaste smaken. Ta en titt på det här inlägget för några instruktioner om hur du bygger en curry från början.

• Också många currypulver använder gurkmeja som den primära ingrediensen. Gurkmeja är en starkt färgad krydda, men inte starkast smakfull. Kontrollera ingredienserna för att se om det kommer först i ingredienslistan.

• Ett sätt att få mer av matlagning med curry är att göra din egen blandning. Detta säkerställer att kryddorna är färska och rostade till din tillfredsställelse. Du kan se mer om currypulver och dess alternativ i detta inlägg, inklusive idéer för att skapa din egen.

• Och slutligen: ibland behöver recept med kryddor som dessa ha lite tid att låta smakerna utvecklas. Om soppan smakade platt och besviken först, försök lämna den i kylskåp över en natt och prova den igen nästa dag. Även några karry och rätter gjorda med hela kryddor dra nytta av en vila för att låta smakerna blomma och genomtränga hela skålen.

• Och på din PS: garam masala och currypulver är helt enkelt två olika kryddblandningar. I autentisk indisk matlagning har båda dessa oändliga variationer, särskilt eftersom de vanligtvis görs färska av kocken. Men i amerikanska kryddaffärer hittar du vanligtvis currypulver som domineras av gurkmeja, kummin och ingefära. Det är alltid gult. Garam masala är vanligtvis mörkare och har en varmare, sötare blandning av kanel, koriander, kummin och paprika. Du kan försöka göra det själv med vårt recept här.

OK läsare – din tur. Vilka råd har du för Chris?

Relaterad: Prova nästa recept: Recept: Butternut Squash & Coconut Curry

Nästa fråga?

(Bilder: Penzey’s; Mikkel Vang for Gourmet)

  Morgonrecept: Apple Farro Breakfast Bowl med Tranbär och Hasselnötter