Kako se kikiriki uzgajaju i skupljaju u Alabama

(Slika: Erika Tracy)

Tko: Carl Sanders
Što: Farmer od kikirikija
Gdje: Coffee County, Alabama

Carl Sanders jedan je od 25.000 poljoprivrednika kikirikija u glavnim proizvodnim područjima Sjedinjenih Država. Kava County, Alabama, gdje je generacija nakon naraštaja svoje obitelji pretvorila tlo iz godine u godinu kako bi sakupio pivo koji voli leguru. To je također jedna od regija unutar radijusa od 100 milja u Dothanu, Alabama, koja proizvodi oko 75 posto narodnih kikirikija (to uključuje područja koja rastu od kikirikija Gruzije i Floride).

Kad sam bio tamo, na blagom jesenskom danu, Carlov sin je iskoristio veći dio dana i utrkao dolazni sustav oluje prijeteći njihovom rasporedu žetve. Carl je odstupio s vlastitog sjedišta traktora kako bi razgovarao i otišao (i moju kameru) kroz proces žetve kikirikija prvo i test okusa moje prve godine, ravno iz polja sirovog kikirikija.

Carl Sanders povlači zrelog planeta kikirikija u polju spremnom za kopanje.

(Slika: Erika Tracy)

Gdje su kikiriki uzgojeni

Nakon što je boll kletva uništio Alabamaovu pamučnu poljoprivredu ranih 1900-ih godina, mnogi se seljaci okrenuli kikiriki kao novčani usjev. Sada 37 od Alabame županija od Blount sve način obalni obrubljen County Mobile igrati domaćin južnoj uštede usjeva.

Kikiriki rastu u pješčanim i slamnatim tlima od travnja do listopada, ovisno o raznolikosti i zahtijevaju 120 do 160 slobodnih dana. Na kraju svake žetve u studenom, obližnji stanovnici Dothana proslavili su mjesec Peanut Butter Lover i usjev koji godišnje doprinosi gospodarstvu SAD-u više od 4 milijarde dolara.

6 koraka uzgoja (i žetve) kikirikija

  1. sadnja: Od sadnje do žetve, kikirikije provode 4 do 5 mjeseci u tlu počevši od jednog sjemena i dospijevaju u biljku s često više od 50 kikirikija. Sjeme se sadi u travnju ili svibnju kada temperature tla dosegnu 65 ° t do 70 ° F.
  2. Oprašivanje: Biljka kikirikija je neobična jer cvate iznad zemlje, ali voće ispod zemlje. Biljka može narasti u samo 10 dana, a cvjetovi oko 40 dana nakon sadnje i oprašivanja. Cvjetne latice padaju kad se jajnik kikirikija formira i prodire u tlo. Biljka kikirikija ima plodno razdoblje od oko dva mjeseca. Svi mahuni ne sazrijevaju ravnomjerno. Cilj je žetve kad se dozrijeva najveći broj podstavaka. Nerazglađena biljka u rukama Carl otkrila je mnoge druge uvjete koje treba razmotriti pod onim redovima veličanstvenog zelenila. Prisutnost mrava smatra se korisnim za biljke, ali vojni crvi mogu biti velika prijetnja u velikom broju.
  3. Kopanje: Kopanje je neobičan dio poljoprivrednog procesa, i gotovo jedinstven za kikiriki. Kopanje znači presijecanje korijena cijevi i polaganje svake biljke naopako kako bi se stvorili bušotci za najvažniji proces sušenja. Ovo pokreće postupak žetve. Prodavači kikirikija postaju oduševljeni promatrači vremena u pripremi za kopanje, čekajući najbolje uvjete kada tlo nije previše mokro ili previše suho.
  4. Sušenje: Kikiriki sadrži 25 do 50 posto vlage kada je prvo iskopano i mora se osušiti na 10 posto ili manje tako da se mogu pohraniti. Obično se ostave u tragovima dva do tri dana kako bi se izliječili, ili suše prije nego što se kombiniraju. Tijekom tog vremena, trupovi su također prirodno izbijeljeni od izlaganja suncu.
  5. Branje: Nakon što je dovoljno suha, kikiriki se “pokupu” pomoću kombajna, stavljajući kikiriki u spremnik na vrhu stroja i polaganje vina natrag u polje.
  6. ocjenjivanje: Slijedeće odredište kikirikija je točak kupnje kikirikija, gdje se kikiriki sortiraju prema različitosti, ujednačenosti veličine ili okusa prema propisima iz službe poljoprivrednog marketinga američkog Ministarstva poljoprivrede.
  Ali je poslušanje mesa pred kuhanjem vredno dodatnega napora?

(Slika: Erika Tracy)

Vrste kikirikija

Mislite da je kikirikija samo kikiriki? Razmisli još jednom! Ovdje su neke od najčešćih sorti kikirikija.

Runner Peanuts

Jedinstveno u veličini jezgre (što omogućuje čak i prženje), korijenje kikiriki najčešće se koristi za izradu maslaca od kikirikija. Obično se uzgaja u državama Gruzije, Texasu, Alabama, Floridi, Južnoj Karolini i Oklahomi. To čini 80 posto kikirikija koje se uzgajaju u Sjedinjenim Državama.

Virginia Peanuts

Najveći od svih kikirikija, kikirikija u Virginiji poznat je i kao “ballpark” kikirikija i često se koristi u gurmanski zalogaje. Virginia kikiriki čine oko 15 posto ukupne proizvodnje SAD-a i uzgajaju se uglavnom u jugoistočnoj Virginiji, sjeveroistočnoj Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini i zapadnom Teksasu. Virginije su popularni kikiriki koji se koristi za prirodni maslac od kikirikija.

Španjolski peanuts

Poznat po svojoj crvenoj koži, španjolski kikiriki ima manje veličine zrna i koristi se pretežno za bombon od kikirikija, slanu kikiriku i maslac od kikirikija. Njegov ugled koji ima “najskuplji” okus kada je pržen zbog svojeg većeg udjela ulja. Španjolski kikiriki obično se uzgajaju u državi Oklahoma i Teksasu i čine četiri posto američke proizvodnje.

Valencia Peanuts

Imaju tri ili više zrna po školjci, Valencia ima slatki okus i obično se koristi za prirodni maslac od kikirikija. Također, izvrsni su za upotrebu kao kuhane kikirikije. Kikirikije Valencia se uzgajaju uglavnom u Novom Meksiku i čine manje od jedan posto američke proizvodnje.

(Slika: Erika Tracy)

Nekoliko činjenica o uzgoju kikirikija

  • Prosječna farma od kikirikija je 100 hektara.
  • Dva poljoprivrednika od kikirikija izabrana su za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država – Thomas Jefferson i Jimmy Carter.
  • Kuhani kikiriki smatraju se delikatesom u područjima za uzgoj kikirikija na jugu. Svježe ulovljene kikirikije kuhaju se u supersaturiranoj slanoj vodi sve dok nisu mekane grafitne teksture.
  • Dr. George Washington Carver razvio je više od 300 primjena za kikiriki, od recepata do industrijskih proizvoda.
  Meni za piknik materinega dneva

Brza pitanja za Carl

1. Koliko ste godina radili kao proizvođač kikirikija??

Cijeli moj život. Moj otac i djed i još davno sjećam se da su svi uzgojeni kikiriki, uz kukuruz i pamuk u okrugu Coffee.

2. Koliko ste jutros skuhali kikiriki??

Ovog smo godine na 270 hektara.

3. Koliko je potrebno za žetvu jednog jutra?

Uvjeti su naš mjeritelj vremena. Premijerni uvjeti koji dopuštaju strojevima da rade kako su dizajnirani omogućuju nam da dovršimo prosječno 20 do 25 hektara dnevno.

4. Koliko velika uloga igra tehnologija u poljoprivredi?

Upotrebljavamo GPS kako bismo ih posadili i sprejali točno.

5. Tko kupuje vaše kikiriki?

Brojne tvrtke kupuju kikiriki (uključujući Zlatne i Birdsong) kupuju postotak usjeva prije žetve. Naši kupuju Sessions Company, obiteljsko poduzeće i operirano granatiranje i prerađivanje kikirikija u tvrtki Enterprise, AL.

6. Koji je vaš omiljeni proizvod od kikirikija??

Maslac od kikirikija! Ne volim određenu robnu marku, ali volim glatko (kremasto) preko hrskavog.

Hvala, Carl!