Kako je jedna sredina Srednjeg zapada izgradila obiteljsku farmu u carstvo lubenica

U doba kada je većina nas uzgojila farmu mravaca i Chia kućnih ljubimaca, Sarah Frey-Talley je sama izgradila veliko poslovanje. U 7, ona i njezina majka počeo prodavati lubenice i cantaloupes s susjedne farmi na lokalne trgovine. U dobi od 17 godina, razvija svoje vlastite dinje, a 19 je putovala kroz nacionalne ugovore s trgovinama Walmart.

Danas, Sarah je snaga iza tvrtke Frey Farms, Certified Woman-Owned Business specijalizirana za uzgoj, pakiranje i otpremu proizvoda, uključujući lubenice i cantaloupe, slatki kukuruz i squash. Tvrtka je najveći proizvođač bundeve u Sjedinjenim Državama i nedavno je postao jedan od vodećih tvrtki u nastajanju na tržištu sokova lubenice. (Što vas zapravo pita: Što vas radi cijeli dan?)

Uhvatili smo Saru da čujemo njezinu priču – i da saznamo što je sljedeće za dinje.

(Slika: Angela Talley Photography)

Priča moderne obiteljske farme

Sarah je podignuta na farmi od 80 hektara u Illinoisu s četvero starijih braće, a ona slika dobru sliku dobrog američkog odgoja. “Imali smo usjeve, imali smo životinje, razvili smo vlastitu hranu, konzervirali smo vlastitu hranu koju smo pohranili u podrumu u našem domu i uživali u zimama”, prisjeća se Sarah. “I naučio sam kako sve to raditi.”

Dok je željela neke pogodnosti ne-farmi poput, recimo, žitarice – “Ja bih se tako uzbuđen kad bih vidio kutiju od žitarica”, kaže ona. “Mislila sam da je povlastica kupiti zapakirane proizvode iz trgovine”, uživala je raditi na poljima na obiteljskom gospodarstvu. A pokazala je rano sklonost pregovaranju o poslovima u poslovanju s novim dinje.

Sarah i njezina mama bitno su djelovali kao srednji ljudi između susjednih gospodarstava i neovisnih trgovina. I kao i bilo koji dobar međusobni odnos, dobio je komad akcije. Kad je bila tinejdžerica, njezini poslovni napori postali su tako profitabilni, Sarah je mogla kupiti nekoliko gospodarstava u Južnom Illinoisu, ponovno ih uložiti i početi uzgajati dinje.

  Recept: sladoled bijela piva

“Ostatak je neka povijest”, kaže ona.

Mladi poduzetnik rastao je put za isporuku do 150 samostalnih prodavaonica prehrambenih namirnica, a potom je proširio posao i uključio svježe buče. Kad je navršila 20 godina, upravljala je oko 100 zaposlenika, uključujući i dvoje starijih braće. (Druga dva uskoro će slijediti tu priliku.)

Njeni roditelji su je poticali da pohađa sveučilišnu diplomu poput svoje braće, ali Sarah kaže: “Teško je reći tinejdžeru koji stvarno zarađuje novac i ima uspješan i uspješan posao”, Hej, sada to moraš ostaviti, idi žive u spavaonici kao i ostala djeca tvoje dobi. ”

Umjesto toga, okupirala je srednju školu i njezine lubenice istovremeno uzimajući noćne predavanja na junioru. “Znala sam da ću uvijek nastaviti svoje obrazovanje”, objašnjava ona (i ona je učinila, kao odrasla osoba, ona je prihvaćena na izvršni obrazovni program na Dartmouth College’s Tuck School of Business).

“Ali vrijeme je bilo takvo da sam također znao da ne mogu samo otići od posla koji sam izgradio”, objašnjava ona. “Zato što je do tada bilo značajan posao.”

Osim toga, bilo je i pitanje što bi postalo od Frey Farms. “Osjećala sam se kao da nisam spasila farmu, da bi se u nekom trenutku u našim životima odraslih vratili natrag i žao nam što nismo imali zemlju u kojoj smo odrasli, bez obzira na to gdje nas je život vodio, kako uspjeli smo postali “, prisjeća se Sarah.

(Slika: Angela Talley Photography)

Sljedeći val lubenica: lubenica sok

Danas je Sarahov najveći projekt Tsamma, sivo-ružičasti sok u bocama napravljen s lubenicama Frey Farmsa. Došla je do police u supermarketu 2014. godine, samo tri mjeseca nakon što je Sarah sanjao proizvod. Dok se sok od lubenice može osjećati kao samo još jedan trend zdrave hrane, Sarah kaže da je zauvijek pila. “Nakon što sam ljeto proveo u južnoj Indijani kad sam bila djevojčica, a zatim na putu s dinje s mojom mamom, bio sam naviknut piti sok od lubenice”, objašnjava Sarah. “To je nešto što smo učinili cijeli naš život i zaista su bili zdravo za gotovo.”

  Najbolji vina za piće piva

A ona se ne zaustavlja na sok od lubenice. Sljedeća je linija vrhunskih povrća konzerviranih u staklenim posudama, kako je Sarina majka pohranila plodove i povrće koje su rasle brže nego što ih je obitelj Frey mogla pojesti.

(Slika: Angela Talley Photography)

Još dječaka Midwestu u srcu

Čak i preko telefona, Sarah uravnotežuje ravnodušnost velike gradske poslovne žene s toplinom gradića Midwesterner. Iako je često na cesti, njezin je dom još u ruralnom dijelu Illinois, u dijelu zemlje gdje je primanje mobitela pjegav.

A za Sarahev uspjeh, to je njezino skromno djetinjstvo s kojom govori s najvećom ljubavlju. “Kad sam bila mala, pomislila sam,” Gosh, znaš, gledam okolo i mislim da smo tako siromašni “, kaže ona. “I retrospektivno, u svom odraslom životu sada se osvrću na to i mislim:” Bože moj, tada sam bio tako bogat. “” A u nekom trenutku čak i žitarice počele gubiti sjaj.

Tek nedavno, prisjeća se Sarah, uzela je slatki kukuruz na kuglu grupi djece u crkvenom logoru i bila je šokirana zbunjenim odgovorima koje je primila. “Gledaju te kako se sviđaju, Što bih trebao učiniti s ovim?Rekla je Sarah. “Kad ste ih pokazali, Hej, uzmi ga i pojedi ovako, ova djeca – mislili biste da ste donijeli kamion s puno sladoleda Ben i Jerryja. ”