Moderna Konst Desserter av Caitlin Freeman

När jag stod inför en betydande födelsedag för några år sedan (en som slutade med en “0”) började jag min firande på SFMOMA, speciellt på Blue Bottle Cafe med en bit Thiebaud Cake: en chokladkaka täckt med jordgubbsmörkris och fylld med lillett- och vaniljpokade jordgubbar. Det var klart att det skulle bli ett bra årtionde! Så när kaféets delägare Caitlin Freeman publicerade Moderna Art Desserter, en kockbok baserad på de konstbelagda skapelserna som hon säljer på SFMOMA-kaféet var jag väldigt exalterad att lära mig mer om dessa fantastiska efterrätter.

Snabb fakta

Vem skrev det: Caitlin Freeman

Vem publicerade det: Tio hastighetspress

Antal recept: Det finns cirka 30 desserter i boken, med varje efterrätt bestående av några olika recept (kaka, frostning, fyllning, medföljande sodavatten etc.)

Recept för just nu: Detta är inte en säsongbok, men något av jordgubbarbaserade recept som Thiebold Pink Cake, Zurier Ice Pop eller Matisse Parfait skulle vara bra. För något enkelt: Kahlo Wedding Cookies. För något av diagrammen: Mondrian Cake avbildad på omslaget, självklart, men också Avedon Parfait som består av en honung-pistaschparfait inkasserad i en vit chokladkorg täckt med svarta bin.

Andra höjdpunkter: Titta, låt oss bara få det rakt direkt från fladdermusen. Det här är inte din nybörjares kokbok, det är inte din vardagliga bok till dessert eller din tårtabibel. Det här är kockboken du når när du vill fördjupa dig i ett matlagningsprojekt, när du är på humör för en utmaning, när din bästa vän träffar en födelsedag som slutar i en “0” och du vill göra henne en mycket, mycket speciell tårta.

  Matvetenskap: Etylen

Varje efterrätt baseras på en konstverk i SFMOMA-samlingen, eller på en kommande show på museet. De är förtjusande, roliga och lika viktiga, de låter läckra, vilket visar att så mycket uppmärksamhet gick in i deras smaker och strukturer, liksom deras förmåga att reflektera konst. De flesta av dessa recept är komplicerade byggprojekt, men inte alla. Jag gjorde nyligen Kahlo Mexican Wedding cookies och de var ganska enkla. De var utsökta, med precis rätt textur och valnötsmak. (Ett krångel med detta recept, men det gjorde mycket mindre än lovat. Det krävde 1 tsk degen per kaka som kände mig alltför liten. Min kaka var mer som 1 matsked och jag hamnade med 30 kakor istället för 80 utlovas.)

Mondrian Cake (bilden på omslaget) är den mest kända SFMOMA desserten, och Freeman ger det mycket uppmärksamhet i boken med detaljerade instruktioner och mycket uppmuntran. Men det finns också enklare glassbarer och poppar, några parfaits och drycker, och självklart bröllopskakorna. Boken slutar på en välsmakande anteckning med en vacker blomströdad ost och krackplatta och en fantastisk abstrakt ostplatta baserad på ett Mark Bradford-collage.

  • Rolig fakta: Caitlin Freeman hade ett präglingsmärke med uttalandet du kan helt göra Mondrian kakan. Hon kommer att föra det med henne för att boka signeringar och prägla din bok när hon skriver det.

Vem skulle tycka om den här boken? Människor som älskar att ta på sig en utmaning, som älskar att konstruera, och som har sinne för humor. En uppskattning för konst är till hjälp, men inte nödvändigt.

Medan bokens författare Caitlin Freeman får mycket uppmärksamhet tyckte jag att det var kul att dela den här videon av kaféets kaktack, Leah Rosenberg, som gick ut i en båt i SF Bay för att hämta saltvatten för att göra salt för deras (Buckminster) Fullare varm choklad med marshmallow och havsalt:


Apartment Therapy Media gör sitt yttersta för att testa och granska produkter på ett rättvist och öppet sätt. Synpunkterna i denna recension är personliga synpunkter från granskaren och den här produktrecensionen sponsrades eller betalades inte på något sätt av tillverkaren eller en agent som arbetade på deras vägnar. Tillverkaren gav emellertid oss ​​produkten för provning och granskning.

(Bilder: Dana Velden)