Från Orchard till Market: Kom längs på en Apple Harvest!

Tidigare i höst blev jag uppmanad av Rainier Fruit Company att spendera en dag i sina fruktträdgårdar och se hur äpplen skördas och släpps ut på marknaden. Det är en häpnadsväckande blandning av gamla skolor och moderna – alla äpplen plockas för hand i fruktträdgårdar som inte ser så mycket annorlunda ut än de för decennier sedan, men sedan skannas de tillbaka på sorteringsanläggningen med datorer som kan upptäcka den där luddigt grusat äpple i en grupp av tusentals. Någonsin undrar hur det perfekta, glänsande äpplet slutade på din mataffär? Det såg noga ut så här.

Vid någon tidpunkt i våra liv har vi antagligen tillbringat en lördag som lyckligtvis plockar äpplen i det gyllene hösten solljuset och förutse en belöning av het cider och munkar. När det gäller att plocka äpplen som så småningom kommer fram till våra livsmedelsbutiker och marknader, ta den här bilden och multiplicera den med några storleksordningar. Samma grundläggande koncept, mycket större skala.

Nyare äppelplantor planteras vanligen i V-formade trellises istället för de traditionella squat-träden. Odlare fann att detta trissystem gjorde det lättare att stödja äppelämmens vikt och växande äpplen. Det låter också mer solljus komma till frukterna mellan grenarna, och äpplen är i sista hand lättare att välja.

Omkring en månad före skörden rullas reflekterande material mellan raderna av träd. Detta hjälper till att reflektera solljus och värme på de nedre delarna av träden och uppmuntrar äpplen att mogna. Stora fläktar i hela fruktträdgården hjälper också till att cirkulera luften och hålla temperaturen jämn. Detta är särskilt viktigt under de kalla dagarna på våren och de hetaste dagarna på sommaren.

Produsenterna berättar när äpplen är redo genom att kontrollera sockerhalten (brix), kontrollera stärkelsehalten, leta efter frön för att mörka och till sist genom att göra ett gammaldags smakprov. Äpplen ska vara hög i socker och lägre i stärkelse när de skördas.

  Kasta en bra brunch på en budget

För att skörda äpplen rullas det reflekterande materialet till sidorna och stora fatplatser förs in för att hålla de plockade äpplen. Alla äpplen plockas för hand. Försiktighet måste göras för att försiktigt rulla de plockade äpplen i behållarna för att undvika att blåsa frukterna.

När du är transporterad till förpackningsanläggningen är det första steget att kontrollera över äpplen och sortera dem i grupper. De svävar på vattenrännor; detta hjälper till att förhindra blåmärken av de känsliga äpplen och rensar dem också av damm och grit.

Äpplen passerar under en skanner, som kontrollerar varje äpple för saker som färg, form och rundhet, blåmärken och andra fysiska deformiteter. Baserat på denna information sorteras de i separata rutor. Datorn dyker automatiskt på äpplet från spåret och in i lämplig rännan – det låter som popcornpopping!

De sorterade äpplen flyter ner en annan rännan till förvaringsfacken. För att undvika skador på äpplen sänks behållarna i vatten och fylls sedan med flytande äpplen. Facket lyfts långsamt ut ur vattnet och äpplen sätter sig försiktigt på plats.

Härifrån förvaras äpplen i ett kylskåp som hålls strax över frysning för var som helst från några dagar till månader. Vissa äpplen är färdiga direkt, men andra smakar bäst om de får sitta en stund. Kallförvaring mellows de hårda, tårta smakerna i dessa äpplen och tillåter tid för deras socker att utvecklas. Detta rum luktar fantastiskt: som söt äpplecider parfym.

När de är redo att gå på marknaden, tas äpplen till en annan förpackningsanläggning där de genomgår en slutlig visuell inspektion. Varje äpple blir märkt med ett klistermärke och sedan förpackat för hand. Lådor transporteras till kylrummet för att avvakta leverans till butikshyllor.

  Fem Expert Tips för att välja den bästa fisksås

Det är viktigt för äpplen att hålla sig kyld under hela processen. Inte bara kan uppvärmning få äpplen att förstöra för tidigt, men högre temperaturer kan också göra att de blir mjöliga och förlorar smak.

Se vad jag menar om old-school möter modern ?! Och ändå, i slutet av dagen är ett äpple fortfarande ett äpple. Oavsett om de är bakade i en paj eller skivad för ett mellanmål, är det en frukt som jag aldrig kommer bli trött på att äta.

Vad är ditt favoritapple?

(Information för detta inlägg samlades under en pressresa sponsrad av Rainier Fruit Company. Alla synpunkter och åsikter uttryckta i detta inlägg är personliga synpunkter på författaren.)

(Bilder: Emma Christensen)