Ett sätt att fånga lax i Alaska: Ombord på Purse Seine Owyhee

Om du vill fånga mycket lax på en gång, så är det här sättet att göra det. Medan i Alaska för två veckor sedan tittade jag på skepparen ScottMcAllister och hans besättning på Owyhee dra i 20 000 pund lax, allt under en timme. Det är en ganska fenomenal uppsättning, jag är tillsagd, och det var också spektakulärt att titta på. Så här hände det:

Det finns tre olika typer av kommersiella fiskebåtar i Alaska: 1) Trollare, som använder linjer och baited krokar för att få in fisk, 2) Gilnetters, som satte stora gardinliknande nät i vattnet för att krossa fisk och 3) Purse seiners , som Owyhee, som fångar lax nära vattnets yta genom att låta ett stort nät dras i en cirkel och stängs i botten (som en handväska!). Denna strategi låter seiners fånga ett stort antal lax på en gång.

En titt på handväskor.

När vi drog upp till Owyhee och fick ombord, förberedde besättningen att starta en ny uppsättning.

Processen startar när kaptenen manövrerar båten till ett område där han tycker att det finns mycket fisk. (Han kan ofta berätta för att lax har en tendens att simma och hoppa på ytan av vattnet, vilket gör att vattnet ser ut som det är brusande!)

När kaptenen har båten på plats, signalerar han till hans besättningsmedlem ombord på en liten skiff. Denna skiff har nätet kopplat till det, och den här signalen betyder att skiffen kan ta av och dra nätet bort från båten. Killen som kör skiffen har ett stort jobb – det är hans ansvar att ställa nätet i en bred cirkulär position exakt där kaptenen vill ha det.

  5 måder at give dine pickles bedre struktur

Du kan se skiffen sätt där ute på vattnet och ställer in nätet.

När nätet är klart väntar kaptenen och hans besättning i 20-30 minuter för att låta laxen simma i nätet. När tiden är rätt stänger besättningen sedan nätets botten – som en dragkedja – och börjar rulle i.

Reeling i nätet, och det kommer närmare och närmare!

Owyhee kapten ScottMcAllister, väntar på nätet att komma in.

Också en del av beredningen: öppnar dörren till tanken under däck, där mycket av fisken är lagrad. Du kan se att vattnet i tanken är lite blodigt: handväska, medan det är mycket effektivt att fånga en stor mängd fisk på en gång, har också högre offer. Fisken kan bli skadad, sönderdelad eller dekapiterad, så fiskens övergripande kvalitet tenderar att vara lägre än om du trollar, till exempel med en linje eller krok.

Nätet kommer upp!

Helig molyfisk!

Nej seriöst. Det här är mycket fisk. Mycket fisk.

Det är faktiskt ca 20 000 pund chum och rosa lax, och jag är tillsagd att det är en extremt bra runda eller uppsättning av fiske ombord på en seiner.

Det här är för mycket för att båten ska lagras för länge, så de är ute efter att hitta ett anbud som väger och transporterar sin fångst till stranden.

En glad-som-punch besättning ställer sig för kameran. De kan inte vila för länge. Seiners försöker göra så många som en dag som de kan, så länge de kan, vilket vanligtvis uppgår till cirka 15-20 set per dag.

  13 kaffestationer för att starta din dag av höger

Tack Scott, för att släppa mig ombord!

(Information för detta inlägg samlades under en pressresa sponsrad av AlaskaSeafood Marketing Institute. Alla synpunkter och åsikter uttryckta i detta inlägg är personliga synpunkter på författaren.)

(Bilder: Cambria Fet; Purse Seiner Illustration via Alaska Seafood)