Vinord: Mineralitet

Mineralitet – ett ord som du hör bandied om av vin smakare och proffs. Vad exakt är mineraliteten i ett vin? Vad smakar det som? Var kommer det ifrån? Och har alla viner det?

Definiera mineralitet
Tyvärr finns det verkligen ingen riktig överenskommelse bland vinexperter eller till och med vinforskare om hur man definierar mineralitet i ett vin. Några smakare antyder det till lukt eller smak av våta stenar, krossade bergarter, salthalt, en flintighet eller till och med en godartad jordnäring…

… Däremot tenderar det vetenskapliga samfundet att hänvisa mer till de flyktiga ämnena i vin som svavel- eller fuselföreningar.

Och ändå tycker andra om mineralitet när det gäller mineral från jorden som kan hamna i ett vin. Jordar innehåller olika mängder kalium, kväve, fosfor, svavel, magnesium, kalcium och järn. Däremot skiljer sig åsikterna om huruvida druvorna och det resulterande vinet faktiskt absorberar någon av dessa mineraler från jorden. Jordar som är levande och hälsosamma förmodligen kan överföra mer mineraler till växten. Forskningen och yttrandet är fortfarande något uppdelad.

Mineralitet och plats
Trots molnighet i termer av definition tror jag att rätt eller felaktigt mineralitet har kommit att betyda något i ett vin. Som amorf eller oförklarlig, eftersom dess definition kan tyckas, är det på något sätt en manifestation kopplad till ursprung och terroir. För mig har ett vin mineralitet när dess övergripande smak inte bara är ett uttryck för druvvarianter och / eller efterföljande vinframställningsteknik, men det är något bortom – ett uttryck för platsen. Kanske inte helt konkret men ändå närvarande.

Det finns något i smaken av vissa viner som skriker mineralitet och ursprung. Till exempel i vinerna från Chablis i Bourgogne (Kalkstenskalksten), Pauillac i Médoc (grus), Priorat i Spanien (llicorella-förfallad skiffer) eller Mosel i Tyskland (skiffer).

Mineralens smak
En av de svåraste frågorna att svara, och en av de mest splittrande är, om du faktiskt kan smaka mineralen, och i så fall hur smakar det? Är det verkligen en smak eller mer av en känsla? Kan du faktiskt lukta och smaka stenar eller stenar? Jag skulle argumentera ja. Vin som har uppenbar mineralitet tenderar att göra dig salivate, inte på grund av vinets syra, men mer av en salig och icke-fruktig framkallad salivation. Men mineralsensor är känsliga och mer nyanserade, som lätt kan övermanas av öppen fruktighet eller ek i ett vin.

Mineralitet i Old World Wines vs New World Wines
Om öppen ek och fruktighet kan maskera mineralitet, kanske det här är varför fler smakare tycks referera till mineralitet i gamla världsviner. I allmänhet (och jag uppskattar att generaliseringar kan vara farliga), har gamla världsviner en tendens till att ha mer fräscha aromer och smaker, i motsats till många nya världsviner, som är bestämt mer frontfront och fruktdrivna. Självklart finns det många undantag på båda sidor.

Så, för att dra slutsatsen, är mineralitet svårt att knyta ner. Den finns i ett vin och kan märkas eller undvikas beroende på de många andra saker som påverkar vinets övergripande smak.

Vilka ord gör det? du Använd för att beskriva en mineralsmak i vin?

Mary Gorman-McAdams, MW (Master of Wine), är en New York-baserad vinpedagog, frilansskribent och konsult.

Tidigare Vinord:
• Vinord: syrlighet
• Vinord: Tannin
• Vinord: Kropp
• Vinord: Alkohol
• Vinord: Aromer

(Bild: Underliggande bild av Sadovnikova Olga via Shutterstock)