Riječ usta: Pumpernickel

integralni, imenica – Nevjerojatno gusti i snažno okusjeni tamni kruh napravljen s mješavinom grubog i finog brašna od brašna podrijetlom iz Njemačke.

Volimo srdačnost i duboki, gotovo gorak okus pumpernickel kruha, posebno s malo oštrog sira topao na vrhu! Izrada autentičnog kruha pumpernickela jedan je od naših zimskih ciljeva, a mi mislimo da će izgledati lijepo na našem Danu zahvalnosti!

Volite li pumpernickel kruh? Jeste li ikada sami napravili?

Autentični pumpernickel kruh je napravljen pomoću raženog kiselog tijesta i vrlo malo ili bez dodatnog kvasca. Kruh se zatim peče na vrlo niskoj temperaturi sve dok ne postanu tamno tamno smeđe – ponekad i do 24 sata! Ovo dugo kuhanje polagano karamelizira sve šećere i daje kruhovima njihov poseban zemljani i gorki okus. Ovo je maillardska reakcija u svom najboljem svjetlu!

Ali ako se ne osjećamo kao da se lebdi oko naših peći tijekom cijelog dana, postoji nekoliko prečaca. Mnogi modernizirani recepti upotrebljavaju sastojke poput melase, pivo kave i praha kakao kako bi približili boju i okus sporo pecenih kruhova.

Ipak, ništa ne prilično duplicira tang pravog kiselog tijesta. Jedna od naših najdražih krušnih knjiga, Lokalni kruh Daniela Leadera, ima izvrsni recept za starter starog krušnog tijesta koji mislimo da ćemo pokušati.

I znate li gdje dolazi ime “pumpernickel”? Očigledno, srdačnost ovog kruha uzrokuje prilično malo crijevnih nevolja, jer iz onoga što razumijemo, ime dolazi od njemačkih riječi pumpern, odnosi se na “crijevni vjetar” i nikl, što znači “demon ili sprite”.

Jeste li ikada napravili pumpernickel kruh? Neki savjet?

Povezano: Koja je razlika? Svijetlo raž, tamna raž, pumpernickel i mramorirana

(Slika: kralj Arthur brašno)

  Jednostavna večera: pečena riba, špinat i rajčice u paketima folije