5 Greške koje treba izbjegavati kod zamrzavanja juhe

Držite nekoliko kontejnera domaće juhe u zamrzivaču, a iznenada dugu zimu ne izgleda tako loše. To je zato što možete biti sigurni da imate čvrstu opskrbu hranom za topljenje vaših kostiju. Jednostavno je napraviti dvostruku seriju vašeg omiljenog i vjeverica daleko od pola za odmrzavanje i ponovno kuhati još jedan dan, ali postoji nekoliko ključeva za uspješno zamrzavanje juhe. Evo što treba paziti.

1. Ne čekaju da se juha ohladi prije smrzavanja.

To se može činiti očiglednim, ali važno je da se juha potpuno ohladi prije stavljanja u zamrzivač. Iako je to primamljivo prenijeti je u zamrzivač ubrzo nakon kuhanja, ako je čak i malo toplo, može smanjiti temperaturu zamrzivača, što može uzrokovati da se predmeti već u njemu malo odmrzavaju. Da ne spominjem pitanje brze promjene temperature koja je rizik za sigurnost hrane.

Slijedite ovaj savjet: Pustite juhu da se potpuno ohladi prije zamrzavanja. Ako želite ubrzati taj proces, možete staviti posudu za juhu ili posudu u ledenu kupelj, miješati ga svakih nekoliko minuta da se ohladi.

2. Prekomjerno punjenje ili premala spremnik.

Možda ćete biti odlučni uklopiti svaku zadnju mješavinu juhe u taj kontejner za zamrzavanje, ali zaustavite prije nego što ga prekomjerno napunite. Tekućine se šire kad se smrzavaju, pa ako napunite spremnik na vrh, rizik od širenja juhe i mogućeg probijanja kontejnera. To je osobito opasno ako koristite sitne kontejnere s dva kvartala. S druge strane, također ne želite puniti spremnik, jer što više zraka može doći do brze zamrzavanja zamrzivača.

Rosemary & Lemon pileća minestronska juha

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

3. Zamrzavanje juhe s tjesteninom u njemu.

Pasta e fagioli i pileća tjestenina su neke od najboljih juhe koje možete izvaditi iz zamrzivača, jer su klasična hrana. Međutim, tjestenina u njima jednostavno neće biti dobro pri odmrzavanju i ponovnom zagrijavanju – u osnovi se pretvara u šupljinu.

Slijedite ovaj savjet: Prilikom svake zamrzavanja juhe koja sadrži tjesteninu, držite tjesteninu natrag i zamrzite juhu bez njega. Zatim, dok ponovno zagrijavate, kuhajte svježu tjesteninu i dodajte ga izravno u preplitanu juhu.

4. Zamrzavanje juhe s mlijekom ili kremom u njemu.

Juhe koje sadrže mlijeko ili vrhnje, poput praha i bisque, također se ne drže dobro u zamrzivaču – oni imaju tendenciju da se na zrnastu teksturu i odvojeno kada odmrznuti i ponovno zagrijati. Dok ne-mliječni mlijeko poput kokosovog mlijeka drži malo bolje, juhe koje su zamrznute s njim i dalje neće biti jednake kada se odleđe ili.

Slijedite ovaj savjet: Držite bilo koji mliječni ili ne-mliječni mlijeko ili vrhnje ako smrznete juhu koja ga zatraži. Zatim ga jednostavno dodajte kad ste ponovno zagrijali juhu.

5. Overcooking povrće u juhu koju zamrzavate.

To se posebno odnosi na krumpir, ali stvarno treba zabilježiti za sve povrće. Budući da ćete ponovno zagrijati juhu, bilo koje povrće u njemu će nastaviti kuhati za to vrijeme. To znači da je vjerojatnost da će oni savršeno tanki komadi krumpira postati previše mekan i gusti.