Varför är bär så dyra?

Färska bär är höjdpunkten på sommaren. Ingenting slår den tillfredsställande “popen” av en nyblåbär, dekadensen av en saftig jordgubbe eller den söta tartsymfonin av en mogen björnbär. Men den lilla lådan av hallon i livsmedelsbutiken kan sätta tillbaka en fin öre och ekologiska bär – du mår bättre.

Varför pratar juvarierna i produktvärlden som halvädelstenar? Vi pratade med Valerie Lott, vice vd för produkthantering på Driscoll, för att lära oss om verksamheten av bär. Här är vad du betalar för när du skalar ut för de här stormarknadens ädelstenar.

Plats, Plats, Plats

Som det visar sig är bär ganska rimliga om var de kan odlas och under vilka förhållanden. “Bär som samma topografi och klimat som människor gör”, säger Lott. “När bär trivs och växer bra, så gör människor. Så du får mycket befolkningstryck i dessa områden där traditionellt bär har odlats och det ökar naturligtvis kostnaden för mark och material och gör resurserna mer begränsade.”

Lott förklarar dessutom, om inte bär bärs i klimatkontrollerade miljöer, kan de bara överleva sommaren på platser där vädret är mildt. Det innebär att de endast kan höjas på vissa tider på året i vissa områden i USA – ofta i delar av landet där mark redan är i topp. “Det skulle vara bra om vi kunde odla frukt på områden som USAs hjärtat, men tyvärr är värmen och fuktigheten under sommarmånaderna bara för mycket för att bär kan stå emot”, säger Lott..

(Harvest) Tid är pengar

Huruvida dina bär är handplockade spelar också en roll i priset du betalar i mataffären. Handskördade bär kostar mer eftersom priset på mänskligt arbete är högre, men vissa distributörer tror att den kostnaden är en värdefull avvägning för den totala kvaliteten på din frukt. Maskinskördade bär är oftare skadade eller skadade, vilket innebär att deras hållbarhet är kortare och deras friskhet äventyras.

  Jag målade mitt hela kök med kritfärg

Av just denna anledning, vissa leverantörer – Driscoll ingår – gör maskinplockning undantaget snarare än regeln. Fortfarande är andra i allt högre grad beroende av mekaniserade odlingsmetoder. Skriv din leverantör för att få reda på om dina bär var handplockade eller köp dem direkt från en lokal marknad där en bonde kan berätta för dig hur de skördades (och där de ofta är billigare).

Bär behöver chill out

Efter skörden måste bären förbli kyld vid varje steg längs försörjningskedjan för att bibehålla sin idealiska friskhet – och det kommer också till ett pris. “Den kostnaden delas av avlastare och återförsäljare lika”, förklarar Lott. “Eftersom detaljhandlarna självklart måste försäkra sig om att köldkedjan hanteras i sina distributionscenter, och så småningom i sina butiker som de säljer direkt till konsumenterna.”