Sniff Test vs Förfallodatum: Vilken En Att Tillit?

Det här är något vi ofta frågar oss när vi står framför kylskåpet sniffar ett paket med detta eller en burk av det. Det utseende och luktar okej men det gick tekniskt ut för två dagar sedan. Vad ska man göra? Mer och mer, vi siding med Bruce Feiler. Som han i sin senaste New York Timesartikel säger “Det är dags att ta tillbaka papperskorgen”.

Problemet är dubbelt. Bekymmer om livsmedelssäkerhet är överallt. Vi hör om ägg som återkallas och salmonella i jordnötssmör, och vi får lite rättvist angelägen om saker som utgångsdatum. Men samtidigt är vi mycket medvetna om att slösa mat. Och kasta bort den sista skuren yoghurt dagen efter det att det löper ut gör oss verkligen undra vilka som är det större onda.

I sin forskning för artikeln var Feiler tillsagd att utgångsdatum är faktiskt mindre om livsmedelssäkerhet än vad de handlar om livsmedelskvalitet. Menar att mat efter utgångsdatumet inte kommer att göra dig sjuk, men tillverkaren har bestämt att det inte är så optimalt bra eller gott som de avser att vara.

I de flesta fall läggs utgångsdatumet av tillverkaren, inte en statlig myndighet. Och som Feiler säger, “Vem vill du lita på att berätta hur länge din mat är bra för” Allmänna Mills eller generell mening “?

Vad tror du?

Läs artikeln: Ta tillbaka papperskorgen av Bruce Feiler i New York Times

Relaterad: Vad är det bästa sättet att rengöra kylskåpet?

(Bild: Emma Christensen)

  Nasvet: Kako shraniti brusnice