Varför rostade grönsaker är bättre vid rumstemperatur

Precis som att det finns människor som inte gillar att maten rör sig och människor som vill att allt slängs i en skål (mig!) Finns det människor som gillar maten varm och folk som inte har något emot att äta det vid rumstemperatur ( jag igen!). Nu pratar vi naturligtvis om dessa saker när det gäller svartvitt, så medan du kanske vafflar på en eller annan sätt, är sanningen, vi har alla våra preferenser.

Kom falla, när rostade grönsaker blir en vanlig sida på din tallrik, uppmanar jag dig att hoppa över att äta dem varma ur ugnen och omfamna glädjen som är rumstemperatur rostade grönsaker. Här är varför.

Jag kräver lunch så här en gång i veckan, helst i ett indiskt konditori som drömde upp av @ashagomez. Kerala-kryddat stekt kyckling, kryddig mango brödpudding, rostad vegetabilisk tallrik och folket. @tiffmorgan och @johngibsonis Jag längtar efter ditt företag, alltid.

Ett foto publicerat av Hali Bey Ramdene (@halibey) på

På smaka varje enda smak

Nyligen hade jag en måltid vid Asha Gomez’s Spice to Table i Atlanta och det fick mig att gråta. Jag är en crier – nästan vad som helst som får mig att riva upp – men nu kan jag lägga till riktigt bra rostade grönsaker till listan.

Utan att vara erfarna krydda, smakade dessa rostade grönsaker – i detta fall en tallrik med sötpotatis, rödkål och morötter – bara bättre än vad jag någonsin har haft, och jag tror det beror på att de serverades vid rumstemperatur.

  Paradisets korn är det bästa kryddret du aldrig hört

Senare, hemma, rostade jag grönsaker på samma sätt som Asha. Jag hade några bitar sötpotatis och morötter medan de fortfarande var heta. Medan de var läckra, hade de inte intensiteten av smak som jag kom ihåg den dagen från Spice till Table. Jag försökte dem igen efter att de hade svalnat till rumstemperatur och det var som att äta en helt annan grönsak. Jag kunde smaka på grillen på grönsakerna mycket tydligt. De var sötare, de förkolnade bitarna infunderade dem med en rökig väsen. Sammantaget var det som att prova en mer intensiv version av varje grönsak.

Få receptet: Så att steka alla grönsaker

Som det visar sig, äter vissa livsmedel vid rumstemperatur påverkar deras smak. Vissa undersökningar pekar på högre temperaturer som förändrar sättet vi uppfattar smak. Det är därför att kaffet är bättre varmt, ost är bättre vid rumstemperatur och öl är bättre kyld. Till den listan lägger du till rosta grönsaker som är bättre vid rumstemperatur.

Allt jag kan erbjuda dig som bevis är min anekdotiska erfarenhet, så du måste försöka själv om du är överens, men nu när jag gör grillade grönsaker väntar jag tills de har svalnat till rumstemperatur innan du gräver i.

Är du ett fan av rumstemperaturmat? Tycker du att vissa livsmedel smakar bättre vid rumstemperatur? Låt oss veta!