Vad är skillnaden? Muscovado, Demerara, & Turbinado

Om du tycker att socker är bara söt, tänk igen. Suckar som muscovado, demerara och turbinado har smakdjup och aromatiska höjder som blåser vanligt olgruserat socker ur vattnet.

Medan de flesta av dessa sockerarter klassificeras som “rå”, är de fortfarande vanligtvis raffinerade i viss utsträckning för att användas i matlagning. Leta efter dem i avsnittet om naturliga livsmedel i din mataffär eller i baksektionen på marknader för naturliga livsmedel. Också, håll ögonen öppna när du reser utomlands. Andra länder har ofta intressanta sorters sockerarter som vi inte kan hitta här i USA.

Demerara – Detta är en typ av sockerrör med ganska stora korn och en blek gul färg. Den har en trevlig karamell smak och kan användas i stället för brunt socker.

Sucanat – Gjord av kristalliserat rent rörsocker behåller detta orefinerade socker en högre andel melass än andra typer av sockerrör. Den har en intensiv, ganska bränd smak som kan krossas i lättare bakningsrecept men är fantastiskt i saker som kryddkakor och ingefärakakor.

Muscovado – Ett annat sockerrör, den här har en väldigt fuktig konsistens och en stark smak av melass. Den finns i olika styrkor, som du kan se visuellt i bilden ovan och läsa om här. Det är utmärkt i salta rätter som grillsåser och marinader.

jaggery – Detta socker tillverkas vanligen av palm-, kokosnöts- eller java-växter och komprimeras till ett pattykaka eller en konus. Den har en jordig söt smak som vi gillar över havregryn och i vissa fruktkrummor.

Piloncilo – På samma sätt som jaggery är detta unika mexikanska socker den hemliga ingrediensen i många salsor, soppor och mulsåsar. Den har en stark och nästan rökig melass smak.

  Har du kvarstår kärnmjölk? Frys det!

turbinado – Mindre bearbetad än brunt socker, är turbinado gjord från den första pressningen av sockerrör och behåller några naturliga melasser. Den har en lätt karamell smak som gör den till en bra ersättning för vanligt vitsocker.

Kokar du eller baka med något av dessa sockerarter?

Relaterad: Bakning med hela korn: Muscovado Sockerkaka

(Bild: Dana Velden)