Soppa Recept: Italienska Bröd & Tomat Soppa (Ribollita)

(Bildkrediter: Stephanie Barlow)

När vädret blir kallt finns det inget som en varm tomatsoppa med bitar av crusty bread mixed in. Den här versionen är snabb att sätta ihop med frusen spenat, cannellini bönor och allt annat du har till hands.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Jag har alltid hört rustika soppor som bouillabaisse som beskrivs som gjorda av rester. Den här romantiska och spontana idén om att laga en måltid ut ur det som finns kvar i kylskåpet har förrän förlorat på mig. Jag är en receptflicka. Det närmaste jag kommer att uppskatta en mätning kan använda en vanlig sked istället för en matsked. För recept med ungefärliga mätningar har jag funnit mig själv undrar, exakt hur stor är en handfull och vad innebär en nypa? Ja, jag äger en digital skala och använder den religiöst.

Men i höst är jag inspirerad att förändras. Om jag kan undvika en extra resa till mataffären och förbikoppla dirtying en mätkopp, är jag för den. Och vad bättre att markera starten på min spontana resa än ribollita, den ultimata kvarvarande soppen? Ribollita är bokstavligen översatt som omkokt, en toskansk soppa som kan framställas med oavsett grönsaker du har till hands. För att få det att smaka som en ribollita, är det bäst om du börjar med en bas av lök, morötter och selleri och inkludera någon form av tomater (sås, pureé, krossad etc.) och bröd.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Jag använde fryst spenat eftersom det var vad jag hade i frysen, men Kale och Swiss chard skulle fungera också. Jag hade använt tomatpuré tidigare i veckan och hade precis nog att lägga till denna soppa. Tomat sås, krossade tomater, och ganska mycket någon annan form av tomat skulle göra. Om du inte har gammalt bröd, sätt några skivor färskt bröd i en varm ugn och låt dem torka ut utan att rosta. Lägg till så mycket bröd för att skapa den tjocklek du gillar; Jag gillar att göra det med tillräckligt med bröd så jag kan smaka på det i varje bit.

  Frys Recept: Sauerkraut, Potatis & Ost Pierogi

(Bildkrediter: Tro Durand)


Toskansk bröd & tomat soppa (Ribollita soppa)

Serverar 4 till 6

 • 2 matskedar

  olivolja

 • 4

  stora vitlöksklyftor, hackade

 • 1

  medium lök, hackad

 • 2

  medellånga morötter, skalade och hackade

 • 2

  stora selleri revben, hackade

 • 1

  torkat lövblad

 • 1

  (10 uns) påse frysta spenat

 • 2

  (15,5 uns) burkar cannellini bönor, med sin vätska

 • 6 koppar

  grönsaks- eller kycklingslager

 • 1

  (15 ounce) burk (1 3/4 koppar) tomatpuré

 • 9 ounces

  dag gammalt bröd, sönderdelat i bitar (ca 3 koppar)

 • 1/4 kopp

  färsk basilika, hackad

 • Parmesan, revet (valfritt)

Värm oljan i en tungbottnad kruka över medelhög värme. När oljan är varm, tillsätt vitlök, lök, morötter, selleri och lövblad och krydda med salt och peppar. Sauté tills mjukad, 5 till 7 minuter. Tillsätt den frusna spenaten och sautén för att bryta upp några stora klumpar.

Lägg bönor, lager och tomatpuré. Koka upp soppa. Rör i bröd och reducera värmen till en simmer. Koka tills soppa tjocknar lite. Avlägsna från värme och rör i hackad basilika. Ta bort lövblad och servera toppad med riven parmesan.

Receptanteckningar

Detta recept har blivit uppdaterat – först publicerat november 2010.